”Avem o problemă extrem de serioasă cu agenţiile de rating”, a afirmat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Consiliului executiv al BCE, într-un interviu publicat duminică de ziarul spaniol La Voz de Galicia.

”Ele pot fi dăunătoare sau extrem de dăunătoare în recomandările lor, aşa cum a fost demonstrat în ultimii ani, şi nu-şi asumă responsabilităţile”, a spus el.

Agenţiile ”sunt de asemenea supuse unor conflicte de interese flagrante. Astăzi se înşală din nou şi îşi bazează analizele nu doar pe fapte, ci şi pe simple presupuneri, cu informaţii parţiale”, a adăugat oficialul citat.

Întrebat în legătură cu posibilitatea de a crea agenţii de evaluare europene pentru a le concura pe cele trei mari agenţii (Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch), Gonzalez-Paramo a afirmat că ‘este posibil şi dezirabil de a avea mai multe agenţii de rating pentru a exista o concurenţă, lucru care nu se întâmplă în prezent’.

Gonzalez-Paramo a apărat, de asemenea, decizia BCE de a majora în iulie la 1,5% dobânda de politică monetară în ciuda situaţiei de pe pieţe.
Sursa: Agerpres