Impactul deciziilor OPEC+ asupra pieței de petrol

Firma de consultanță a menționat că extinderea recentă a reducerilor voluntare ale producției de petrol de către OPEC+ și previziunile neschimbate ale cererii grupului au influențat analiza lor.

Rystad estimează că creșterea totală a ofertei de petrol pentru 2024 se situează acum în jur de 80.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu estimarea inițială de 900.000 de barili pe zi la începutul anului.

OPEC+ a decis să prelungească reducerile producției cu 3,66 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului 2025 și să extindă reducerile de 2,2 milioane bpd cu trei luni până la sfârșitul lunii septembrie.

sonda de petrol
SURSA FOTO: Dreamstime

Grupul va elimina gradual reducerile de 2,2 milioane bpd pe parcursul unui an, începând din octombrie și până în septembrie 2025.

Prognozele Rystad privind oferta globală de petrol

Rystad a declarat că creșterea totală a ofertei globale de petrol se apropie de zero pentru acest an, conform celor mai recente previziuni ale OPEC+.

Specialiştii au adăugat că, dacă această prognoză se va confirma, 2024 va fi primul an de la debutul pandemiei în 2020 în care oferta globală de petrol nu va înregistra o creștere.

Potrivit raportului, datorită extinderii reducerilor voluntare în toate țările, cantitatea totală de petrol reținută pe piața globală va ajunge la 830.000 de barili pe zi (bpd) în 2024 și la 1,04 milioane bpd în 2025.

Raportul menționează că șistul american rămâne o sursă de creștere stabilă, deși mai puțin sensibilă la schimbările de preț și consolidată după mai multe runde de fuziuni și achiziții.

Această situație limitează potențialul de creștere pe termen scurt pentru o surpriză în creșterea producției în Statele Unite.

Contractele futures pentru țițeiul Brent, referința globală, au înregistrat o creștere de 7,7% în acest an, conform datelor LSEG.

În același timp, contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au înregistrat o creștere de 11,5%.

Cine este Rystad Energy și ce rol are?

Rystad Energy este o firmă de consultanță și analiză de piață specializată în industria energetică globală.

Aceasta oferă date, analize și previziuni detaliate pentru sectorul energetic, inclusiv pentru petrol, gaze naturale, energie regenerabilă și tehnologii emergente.

Principalele servicii ale Rystad Energy includ evaluări ale rezervelor de petrol și gaze, analize de costuri și benchmarking pentru proiecte energetice, previziuni ale prețurilor și afluxurilor în industrie, precum și consultanță strategică pentru companii și investitori din domeniul energiei.

Firma are sediul în Oslo, Norvegia, și este recunoscută pentru rapoartele sale detaliate și pentru influența sa în deciziile strategice din industria globală a energiei.