"Conexiunile wireless sunt elemente-cheie ale acestei expansiuni recente" şi viitoare a internetului, potrivit unui raport publicat joi, la capătul unui studiu efectuat pe lângă primele 250 de companii din sectorul tehnologiilor de informare şi comunicare (TIC) în interiorul OCDE.

Cu titlu informativ, organizaţia număra la sfârşitul lui decembrie 2011 nu mai puţin de 667 de milioane de conexiuni wi-fi, dublu faţă de conexiunile fixe (315 milioane) înregistrate la aceeaşi dată în zonă.

În contextul în care 70% dintre gospodăriile din OCDE au un acces din ce în ce mai rapid şi din ce în ce mai ieftin la internet, "50 de miliarde" de suporturi mobile (tablete sau smartphone-uri) vor fi comercializate de acum până în 2020 şi de zece ori mai multe vor intra în circulaţie, ‘în cele din urmă’, conform previziunilor operatorului suedez Ericsson, citate în raport.

Această tendinţă a fost amorsată în perioada recentă, când veniturile, recrutările şi investiţiile în cercetare şi dezvoltare în sector TIC ‘nu au încetat să crească de-a lungul crizei", în pofida unei ‘ezitări uşoare’ în 2009, a constatat OCDE. Dezvoltarea internetului mobil a avut o parte deloc neglijabilă în cadrul acestui proces, cu venituri ce au crescut în medie cu 6% pe an între 2000 şi 2011 pentru cele 250 de companii cercetate de analiştii OCDE.