'Nu înseamnă că reglementarea este rea, dar este un fapt observabil, din analizele OECD, că economiile reglementate au tendinţa de a creşte mai încet (…) Cele mai recente date deţinute de OECD arată că România rămâne încă o economie foarte reglementată şi are un număr mare de pieţe care sunt mult mai reglementate decât în cazul multor altor state OECD. România nu este complet în afara clasamentului OECD din acest punct de vedere, dar se află în partea de jos a clasamentului', a spus Davies.

Guvernul României, Consiliul Concurenţei şi OCDE au lansat miercuri proiectul 'Analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economie româneşti'. Experţii OCDE vor formula un set de recomandări pentru eliminarea unor efecte negative ale legislaţiei asupra mediului concurenţial.

Davies a afirmat că nu este sarcina experţilor OCDE să spună Guvernului României care este obiectivul său, dar vor recomanda alternative la reglementările care afectează piaţa. OCDE a efectuat o astfel de analiză şi în Grecia, unde au fost analizate sectoare economice care reprezentau 21% din PIB-ul Greciei în 2013.

Cele trei sectoare vizate de proiectul OCDE în România, aprobate de Guvern la sugestia instituţiilor financiare internaţionale, sunt construcţia de drumuri, transportul de marfă şi procesarea alimentelor, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În prezent există un mecanism pentru analiza impactului anticoncurenţial al proiectelor de lege, dar nu există un mecanism care să analizeze acest impact al legislaţiei deja în vigoare, iar acest lucru îl va face proiectul cu OCDE, a explicat Chiriţoiu.

El a menţionat că recomandările OCDE vor fi transpuse în lege până la începutul anului 2016, iar în funcţie de mersul proiectului ar putea exista şi o continuare. AGERPRES