Această taxă este obligatorie în România. Cei care vor să devină șoferi, cei care au deja un permis de conducere care a expirat, dar și cei care și-au pierdut permisul auto sunt nevoiți să plătească o taxă, în valoare de 89 de lei.

În cazul celor care vor să dea examenul auto, taxa trebuie plătită în momentul în care candidatul a fost admis la proba teoretică și practică. De cealaltă parte, aceeași taxă se plătește și de cei care vor să își preschimbe permisul auto.

„Taxa este în valoare de 89 de lei. Această sumă va fi plătită de cursantul care a fost declarat admis la ambele probe – teoretică și practică. Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are aceeași valoare de 89 de lei.

Tot 89 de lei achită și conducătorii auto care au un permis auto valabil și obțin, în urma cursurilor, a testelor și a examenului pe traseu, o nouă categorie”, arată o analiză recentă realizată de autovit.ro.

Cine trebuie să plătească taxa de 89 de lei?

Aceeași taxă trebuie plătită și de șoferii care vor să obțină noi categorii sau subcategorii. Ei vor fi nevoiți să depună dosarul, iar pe lângă documentele necesare și permisul auto vechi, se plătește din nou această taxă.

Cei care și-au pierdut permisul auto, sau le-a fost furat ori deteriorat trebuie și ei să plătească taxa auto. În cazul unor astfel de situații, este nevoie ca în cel mult 48 de ore de la constatarea evenimentului să fie solicitată eliberarea unui nou permis de conducere.

„Într-o astfel de situație, posesorul trebuie să declare precis care este situația permisului (pierdut, furat sau deteriorat), în cel mult 48 de ore de la constatare, şi să solicite eliberarea unui nou permis de conducere. În cazul deteriorării, acesta trebuie depus la direcția Poliției Rutiere de pe raza de domiciliu”, se mai explică în analiză.

În ceea ce privește modalitățile de plată, în 2022, lucrurile s-au schimbat. Drept urmare, viitorii șoferi, sau actualii șoferi nu mai merg la ghișeu pentru a plăti numerar. Taxa pentru eliberarea unui permis auto se încasează în contul BCR, sau CEC Bank, dar și în rețeaua de stații de plată SelfPay.

De asemenea, cei care nu vor să se deplaseze la bancă o pot plăti pe ghiseul.ro, dar și pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare (drpciv.ro). În cazul acestor două site-uri, dovada plății nu este necesară. Pe de altă parte, cei care plătesc la BCR sau CEC Bank vor avea nevoie de o confirmare electronică.

Ce valabilitate are taxa pentru permisul auto?

Trebuie menționat faptul că taxa pentru permisul auto are o valabilitate nedeterminată. Astfel, după ce a fost plătită, ea rămâne valabilă până când viitorul posesor al permisului va deveni conducător auto.

De cealaltă parte însă, în cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document. În general, termenul de livrare al permisului de conducere poate varia de la 5 la 15 zile calendaristice.

„Din momentul depunerii documentelor și al achitării taxelor de către solicitant, termenul de livrare a permisului de conducere de către Direcția Regim Permise de Conducere Auto și Înmatriculări variază de la 5 la 15 zile calendaristice.

Este bine de știut că procedura emiterii în regim de urgență nu este posibilă, eliberarea fiind realizată în ordinea solicitării. Eliberarea efectivă se face la ghișeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor județene competente sau prin Prioripost – la adresa de domiciliu indicată”, s-a mai arătat în analiză.