Cei care nu locuiesc la adresa din buletin sunt obligați să facă asta!

Cei care nu locuiesc la adresa din buletin sunt obligați să facă asta! Americanii care se mută în altă locuință, dar nu și-au schimbat adresa de pe permisul auto, trebuie neapărat să facă demersurile necesare pentru modificări, în caz contrar riscând sancțiuni usturătoare. Amenzile pot ajunge și la 1000 de dolari. Iată ce se întâmplă în cazul statului Texas.

În primul rând, cei care trebuie să-și schimbe adresa din permisul auto trebuie să meargă la Departamentul de Autovehicule (DMV). Aici, trebuie să programeze o întâlnire, care ar putea dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, apoi să depună un teanc de documente necesare. Există și o cale mai simplă, la care pot recurge șoferii din Texas.

Din fericire, reînnoirea documentelor sau modificarea unor date din permisul de conducere se poate face și online. Configurarea procesului durează câteva minute, dar odată terminat, este un proces simplu.

Sancțiuni dure pentru neschimbarea adresei

Cei care se mută și nu schimbă adresa din permisul auto pot avea probleme. Au la dispoziție o perioadă de grație de 30 de zile din momentul în care s-au mutat la noua adresă pentru a-l schimba.

Dacă nu o fac și sunt prinși cu permisul auto cu vechea adresă, riscă o amendă între 500 de dolari și 1000 de dolari. În majoritatea cazurilor, dacă fac modificările adresei în termen de 20 de zile lucrătoare de la prinderea lor în trafic, amenda poate fi anulată.

În SUA, cu câteva excepții, majoritatea celor din Generația Z (născuți între anii 1996 și 2012) nu mai obțin permisul de conducere înainte de vârsta de 18 ani, potrivit unor date administrative din SUA. În 2021, doar 25% dintre tinerii americani de 16 ani și 42% dintre cei cu vârsta de 17 ani aveau permis de conducere. Definită ca generația născută între anii 1996 și 2012, generația Z îi reprezintă pe așa-numiții nativi digitali, tinerii care au crescut în era internetului și care, acum, ocupă aproape jumătate din populația lumii.

Prin comparație, în anul 1997, 43% dintre tinerii de 16 ani și 62% dintre cei de 17 ani aveau permis de conducere, după cum a scris The Washington Post.

„Chiar și cei mai în vârstă din Generația Z sunt mult în urmă față de cei din generația ”millennials” (cei născuți între anii 1981-1996). În 1997, aproape 90% dintre tinerii cu vârsta între 20 și 25 de ani aveau permis auto, iar în 2020 ajunseseră la sub 80%”.

Care sunt explicațiile?

Washington Post are mai multe explicații pentru această schimbare de atitudine. Este vorba de costul tot mai mare al asigurării auto, teama de accidente, preocupările legate de mediu, confortul pe care îl au în transportul public și aplicațiile de partajare a călătoriei.

„Dacă apare o urgență, pot suna la Uber sau la 911”, a declarat Madison Corr, în vârstă de 24 de ani, din Philadelphia pentru ziarul american.

Dar dacă generația Z evită mașinile, cei din generația Baby Boomers (născuți între anii 1946 și 1964) nu renunță cu niciun chip la șofat.

„În 2021, 91% dintre cei din generația Baby Boomers, cu vârsta între 70 de ani și 74 de ani, aveau permis de conducere, față de aproximativ 85% în 1997. În plus, 69% dintre americanii de peste 85 de ani aveau, încă, un permis de conducere în 2021 (inclusiv 88% din bărbații de peste 85 de ani). Aceasta este o creștere considerabilă, de la 43% în 1997”, notează Washington Post.

Generația Millennials a trecut printr-o fază similară

„Millennials au trecut printr-o fază similară în anii adolescenței”, subliniază ziarul.

Chiar dacă mulți dintre ei și-au luat permisul, ei au început să facă naveta atunci când s-au căsătorit, au avut copii și/sau s-au mutat din centrele urbane și au început să conducă puțin decât generația X și Baby Boomers, conform unui studiu din 2021.