Buletinele de identitate se schimbă radical în România

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit, pentru Euronews România, despre proiectul referitor la buletinele de identitate electronice.

„A fost un proiect, există un proiect-pilot în derulare în județul Cluj, inițial în municipiu, apoi în județ. Au fost emise acolo în jur de 17.000 de cărți electronice de identitate. Acest proiect trebuia extins la nivel național în anul 2023, un proiect pe care l-am găsit întârziat, dar aș vrea să subliniez, nu este întârziat din culpa vreunei structuri a Ministerul Afacerilor Interne sau din culpa unui ministru anterior.

A fost întârziat pentru că există aici un triunghi contractual. Nu este implicat doar Ministerul aici. Aici este implicată și Compania Națională Imprimeria Națională pentru finanțarea întregului proiect și pentru eliberarea blanchetelor.

Imprimeria Națională a avut un contract extern cu un furnizor al unui hard, parte din acest ansamblu tehnologic, dacă vreți, pentru emiterea cărții electronice de identitate care a avut dificultăți câteva luni de zile, anul trecut, pentru a livra produsul. Eu am găsit proiectul blocat și din acest motiv” a declarat Cătălin Predoiu.

Se încearcă găsirea unei formule care să nu mai producă întârzieri

Ministrul de Interne a subliniat că a solicitat ca toată lumea să se așeze la masă pentru a găsi o formulă care să evite un proces lung și să prevină întârzieri. El a menționat că s-a ajuns la o soluție. Iar furnizorul francez s-a reangajat să livreze la timp produsele între noile scheme.

Predoiu este optimist ca, în cursul anului 2024, Imprimeria Națională să fie în măsură să livreze anumite componente. De asemenea, a menționat o licitație pentru un sistem de chei publice. Aceasta va intra în componenta tehnologică a produsului. Predoiu a informat că licitația a fost contestată de patru părți.

Până la urmă s-a ajuns la o soluție și dialogul competitiv urmează să fie reluat în jurul datei de 17 ianuarie. Compania Națională de Imprimerie trebuie să evalueze oferta în data de 20 ianuarie. Predoiu a precizat că au fost și alte lucruri blocate, dar s-a reușit deblocarea lor. Ministrul este încrezător că, la finalul anului 2024, proiectul respectiv va fi implementat.

Cătălin Predoiu a afirmat că, în mod obișnuit, dacă toți furnizorii implicați își fac treaba, atunci cu siguranță proiectul va fi implementat la timp. A subliniat că structurile Ministerului Afacerilor Interne vor respecta cu strictețe orice obligație și termen.

„Atenție, pentru că s-ar putea să mai aveți în discuție acest subiect în 2024, subliniez ce spuneai, că sunt multe părți implicate și alte instituții din România și parteneri externi, fiecare trebuie să-și facă treaba aici ca să respectăm termenul.

Noi, Ministerul de Interne ni-l vom respecta, vă garantez acest lucru” a mai declarat Predoiu.