Legile privind gardurile și disputele cu vecinii. Vecini pot apărea tot felul de dispute legate de împrejmuire casei

Gardurile și disputele cu vecinii. Poate că vecinul a construit un gard nou care vă blochează vederea spre parcul de lângă proprietate. Sau poate că tu și vecinul te gândești să construiești un gard comun sau un gard despărțitor. Sau vecinul a creat probleme de siguranță prin construirea unui gard cu sârmă ghimpată. Sunt pasibile de sancțiuni ale legii?

Indiferent de circumstanțe, este esențial să știți cum să gestionați problemele legate de acest domeniu privind dreptul imobiliar, potrivit Findlaaw.

Întrebări frecvente

În multe dispute legate de construirea gardurilor, apar următoarele întrebări:

 • Care este limita de înălțime a unui gard?
 • Cine se ocupă de întreținerea unui gard între două proprietăți?
 • Un vecin a construit un gard inestetic care nu este în concordanță cu stilul cartierului. Aspectul unui gard este supus reglementării?
 • Gardul vecinului încalcă o ordonanță locală. Cum pot pune în aplicare ordonanța?
 • Vecinul meu a construit un gard pe linia de proprietate care desparte terenul. Trebuie să plătesc pentru acest gard?
 • Care sunt limitele de înălțime a gardului?

Legile locale variază în ceea ce privește modul în care limitează înălțimea gardurilor. În general, fiecare parte a gardului poate avea o limită de până la 1,8 metri, în funcție de locația proprietății.

Legile privind gardurile pot afecta proprietarii de terenuri adiacente și modul în care este dezvoltată proprietatea unui vecin. Aceste legi se referă la proprietățile învecinate și la granițele reale, inclusiv unde încep și se termină curțile din față.

Ele pot deveni lege prin:

 • Ordonanțe locale stabilite de orașe și județe
 • Reguli de subdiviziune numite Convenții, condiții și restricții (CC&R)
 • Asociații de proprietari (HOA)

Unele legi privind gardurile se pot aplica și gardurilor naturale, cum ar fi copacii sau tufișurile. Limitările de înălțime a gardului natural sunt mai generoase și pot varia.

Un gard care încalcă legile locale poate rămâne în picioare în următoarele circumstanțe:

 • Gardul a fost construit înaintea apariției legii.
 • Dacă un gard existent încalcă noile reglementări de înălțime, în cele mai multe cazuri, acesta poate rămâne sub teoriile legale a „deținerii adverse”.

Se aplică o derogare: o persoană poate solicita o excepție unică de la lege, dacă intenționează să construiască un gard care încalcă o ordonanță locală.

casa la curte, romania
Casă / SURSA FOTO: Dreamstime

Cine se ocupă de întreținerea unui gard între două proprietăți?

Gardurile de delimitare se află pe linia de delimitare dintre două proprietăți. Gardurile de delimitare trebuie să respecte legile privind gardurile, stabilite prin ordonanțe locale și CC&R.

Ambii proprietari dețin gardul ridicat între liniile de proprietate atunci când îl folosesc. Fiecare stat interpretează „utilizarea” în mod diferit.

Există trei definiții principale:

 • Ocuparea: Utilizarea terenului până la gard
 • „Alăturare” pentru utilizare: atașarea unui alt gard la gardul de delimitare
 • Întreaga incintă: întreaga proprietate este împrejmuită prin atașarea altor garduri de gardul de delimitare.

Majoritatea legilor de stat sau ordonanțelor locale atribuie responsabilitatea pentru menținerea gardurilor de delimitare asupra proprietarilor care folosesc gardul, cu excepția cazului în care un acord indică altfel.

Un vecin a construit un gard inestetic, care nu este în concordanță cu stilul cartierului

Aspectul unui gard este supus reglementării?

Legile locale privind gardurile prevăd:

 • Înălțimea unui gard
  Utilizarea materialelor interzise
  Întreținerea unui gard
  Garduri periculoase

Subdiviziunile CC&R au prevederi care reglementează aspectul gardurilor. Restricțiile privind tipul de material pe care un proprietar îl poate folosi și reglementările privind înălțimea asigură coerența designului în întregul cartier. Dacă gardul unui proprietar încalcă o regulă, asociația de proprietari poate cere proprietarului să se conformeze. Dacă proprietarul refuză, asociația sau un vecin îl poate da în judecată.

Gardul vecinului încalcă o ordonanță locală. Cum pot pune în aplicare ordonanța?

Este posibil ca vecinul să nu cunoască ordonanța, așa că este important să-i spuneți. Dacă vecinul refuză să facă modificări, anunțați autoritățile locale. acestea vor trimite o notificare scrisă vecinului. Dacă refuză să se conformeze, primăria îi poate da o amendă și îl poate da în judecată.

Puteți da în judecată vecinul, dar acest lucru nu va duce la îndepărtarea gardului. Dacă doriți să îndepărtați gardul, un judecător poate emite o ordonanță împotriva vecinului.

Vecinul meu a construit un gard pe linia proprietății, împărțind terenul. Trebuie să plătesc pentru gard?

Vecinul care a construit gardul îl deține și este singurul responsabil de întreținerea lui, cu excepția cazului în care celălalt vecin decide să-l folosească.

Fiecare stat definește „utilizarea” în mod diferit. Legea este respectată când un proprietar își închide proprietatea folosind un gard existent. În multe state, legile privind gardul impun vecinului să plătească celuilalt proprietar jumătate din valoarea gardului.