Sfaturi pentru cei care plătesc cu cardul. Chiar și achizițiile de zi cu zi pot genera comisioane: o cheltuială de 50 de lire sterline cu un card de debit ar putea costa 1,38 lire sterline în plus, iar cardul de credit ar putea adăuga 1,50 lire sterline.

Pentru a ajuta oamenii să economisească bani când pleacă în vacanță, Carter a dezvăluit cinci sfaturi importante pentru evitarea taxelor suplimentare, scrie site-ul News Letter.

Sfaturi pentru cei care plătesc cu cardul. Plătiți întotdeauna în moneda locală!

Indiferent dacă utilizați cardul de credit sau de debit, clienții din străinătate sunt întotdeauna întrebați dacă doresc ca tranzacția să fie debitată în moneda locală sau să fie calculată în lire sterline.

De obicei, este o opțiune disponibilă pe cititorul de carduri sau la un bancomat, dar Carters spune că este esențial să alegeți întotdeauna moneda locală pentru a evita taxele suplimentare și astfel a economisi bani. Acest lucru este valabil indiferent dacă faceți cumpărături online sau utilizați un card de debit sau de credit.

Când plătiți în moneda locală, evitați comisionul de creștere al vânzătorului sau al bancomatului pentru conversia banilor. Aceste taxe suplimentare sunt adesea în jur de 3%, dar pot fi și de peste zece procente.

Carter spune:

„Aceasta este regula pe care o spun familiei, prietenilor sau oricui mă întreabă: nu aruncați banii doar pentru confortul de a vedea tranzacția apărând în lire sterline. Folosiți o aplicație de conversie valutară pe telefon dacă nu sunteți sigur la cât se va traduce prețul în moneda țării voastre”.

„Un lucru care nu vă va părea familiar este taxa de pe extrasul de cont bancar sau de pe cardul de credit, odată ce ați achitat de acel comision ascuns – și, bineînțeles, toate se adună.”

Obțineți un card de debit sau de credit fără comisioane

Cel mai bine este să găsiți un card de debit sau de credit fără comisioane, care nu percepe comisioane pentru cheltuieli sau retrageri de numerar.

Băncile Starling și Monzo oferă carduri care nu au comisioane pentru cheltuieli în străinătate. Bănci precum Halifax, Lloyds și Barclays, vor percepe taxe pentru utilizarea cardului în străinătate.

Folosiți un card de credit în locul unui card de debit

Utilizarea unui card de credit în străinătate oferă protecție în temeiul legislației din Legea privind creditul de consum. Aceasta crește enorm șansele de a primi o rambursare.

Dacă bunurile sunt defecte, nu sunt livrate sau un furnizor dă faliment, vei avea siguranța că îți vei primi banii înapoi. Secțiunea 75 nu se aplică doar achizițiilor efectuate în Regatul Unit, ci și tranzacțiilor efectuate în străinătate.

Evitați să retrageți numerar de la bancomatele din străinătate

Este normal ca bancomatul să te taxeze când ești în străinătate. Nu există nicio modalitate de a evita acest lucru, dar nu toate bancomatele percep la fel.

Multe carduri de debit și de credit vin la pachet  și cu un comision de retragere a numerarului, care se aplică de fiecare dată când utilizezi cardul în străinătate.

Această taxă include comisionul de conversie valutară impus de firmele de carduri precum Mastercard, Visa sau Amex și comisionul de administrare impus de bănci.

Comisionul mediu pentru tranzacțiile externe cu care se confruntă deținătorii de carduri de debit este de 2,75%, în timp ce deținătorii de carduri de credit se pot aștepta de obicei la un comision de 2,95%.

Britanicii cu un card de debit HSBC se pot aștepta la un comision de 2% pentru retrageri, cu un comision minim de 1,75 lire sterline și un comision maxim de 5 lire sterline pentru fiecare tranzacție. De asemenea, se vor confrunta cu un comision de conversie valutară de 2,75%.

Dacă este necesar și trebuie să retrageți numerar – finalizați întotdeauna tranzacția „fără conversie”, dacă vi se solicită de către bancomat.

Selectând „cu conversie” sau acceptând cursul propus de terminal, furnizorul bancomatului își poate aplica propriul curs de schimb, care nu este cursul bancar standard, și va obține un profit din tranzacție.

Numerarul este (uneori) rege

Un schimb valutar prin intermediul băncii locale este unul dintre cele mai scumpe locuri pentru a schimba bani – așa că evitați-l cu orice preț. De asemenea, ar trebui să evitați utilizarea unui birou de schimb valutar la aeroport. Cursurile de schimb valutar de la casele de schimb valutar din aeroporturi sunt în general foarte slabe.

Cel mai bine este să mergeți la birourile de schimb valutar din supermarketuri și de la comercianți cu amănuntul, deoarece oferă cele mai competitive cursuri de schimb valutar.