POS, obligatoriu pentru comercianții care încasează numerar de peste 50.000 de lei pe an

POS-ul este obligatoriu pentru comercianții care încasează numerar de peste 50.000 de lei pe an! Începând cu anul 2024, obligația de a accepta plata cu cardul este reglementată prin OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, modificată prin Legea nr. 258/2021.

Conform Art. 1 alin. (3), „persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, […] precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată și cardurile […].”

Atenție! NU cifra de afaceri totală este relevantă, ci strict valoarea încasărilor în numerar într-un an calendaristic. NU se precizează de la cine sunt încasările în numerar (persoane fizice sau juridice), adică se aplică indiferent de tipul clientului.

Legea se aplică tuturor operatorilor economici care încasează numerar peste 50.000 de lei pe an, printre care: societățile comerciale (SRL, SA), PFA-urile, întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF), dar și alte forme de organizare cu activitate economică.

Termen și modalități de implementare

Firmele și PFA-urile au obligația de a se conforma în maximum 30 de zile calendaristice de la depășirea plafonului de 50.000 de lei.

plata cu POS
SURSA FOTO: Dreamstime

Soluțiile de plată acceptate pot include: POS fizic (fix sau mobil), POS virtual (pentru magazine online) și aplicații SoftPOS – transformă un telefon în terminal de plată, potrivit Ziarul de Vrancea.

Sancțiuni pentru neconformare

Conform OUG nr. 193/2002, articolul 3, alineatul (1), litera d): „Constituie contravenție și se sancționează: d) nerespectarea dispozițiilor art. 1 alin. (1), (3) și (8).” Sancțiunea aplicabilă este prevăzută la articolul 3, alin. (2), lit. c): „Contravențiile prevăzute la lit. c), d), f), h) și i) se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.”

Obligația POS are rolul de a reduce economia nefiscalizată (în special în comerțul cu numerar), crește gradul de colectare a TVA și a impozitelor și digitaliza și moderniza relația economică dintre furnizori și consumatori. Chiar dacă este perceput ca o obligație, POS-ul oferă avantaje reale:

  • plăți mai rapide și sigure;
  • reducerea riscurilor legate de numerar (furt, erori, pierderi);
  • clienți mai mulți – tot mai mulți români preferă plata cu cardul;
  • imagine mai modernă și profesională;
  • trasabilitate financiară mai bună (inclusiv pentru accesarea de credite).

Soluții pentru micii comercianți

Băncile și fintech-urile oferă POS-uri mobile sau aplicații gratuite (SoftPOS), comisioane 0% în primele luni, instalare rapidă și fără costuri fixe lunare în anumite pachete IMM, plus oferte dedicate pentru piețe, frizerii, restaurante etc.