Rachel Salas, medic, neurolog la Centrul Johns Hopkins, a declarat pentru The Washington Post că un duș prea rece sau prea fierbinte înainte de culcare poate perturba somnul.

Duşul care poate perturba somnul

„Dacă obișnuiți să faceți un duș înainte de culcare, care fie este foarte fierbinte, fie e prea rece, temperatura respectivă vă poate afecta negativ somnul”, a spus Salas. Prin urmare, spune el, temperatura potrivită pentru un duș nocturn este cea moderată.

Dr. Phyllis Zee, de la Universitatea Northwestern, spune, asemenea, că cel mai benefic înainte de culcare este un duș călduț, fără aburi. Un duș cald vă va încălzi mâinile, picioarele și capul, iar astfel căldura va ajunge la părți centrale ale corpului, cum ar fi pieptul sau abdomenul.

Pe măsură ce căldura se mută la nivelul membrelor, temperatura corpului scade, ajutînd corpul să se răcească, a explicat Zee. Deoarece corpul se răcește în mod natural, acest proces vă poate ajuta să adormiți mai repede.

Avertismentul specialiştilor

În plus, un duș fierbinte este deosebit de important pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii. „Orice afecțiune a pielii caracterizată poate fi agravată de un duș fierbinte”, a declarat medicul dermatolog Shari Marchbein.

„Îndepărtează sebumul, grăsimile sănătoase și uleiurile necesare pentru sănătatea pielii și deshidratează pielea”, afirmă expertul. Eczema, psoriazisul, acneea, rozaceea și pielea excesiv de uscată pot fi agravate de un duș lung și fierbinte.

În ciuda unor dezbateri privind momentul cel mai bun pentru un duș, dimineața sau noaptea, experții susțin că nu contează momentul zilei. „Nu este o decizie științifică”, a declarat pentru Washington Post Mona Gohara, specialist în dermatologie la Școala de Medicină Yale. „Aceasta este o decizie personală”.