Sora lui Kim Jong Un avertizează Statele Unite: “Dacă vreţi să dormiţi liniştiţi în următorii patru ani, aţi face bine să nu faceţi nimic care să va facă să vă pierdeţi somnul”

Statele Unite şi Coreea de Sud au început manevre militare comune săptămâna trecută şi “Rodong Sinmun”, citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, a transmis o declaraţie a lui Kim Yo Jong în care ea dă “un sfat noii administraţii americane care încearcă să împrăştie miros de praf de puşcă asupra ţării noastre”.

“Dacă vreţi să dormiţi liniştiţi în următorii patru ani, (durata unui mandat prezidenţial american, n. red.), aţi face bine să nu faceţi nimic care să va facă să vă pierdeţi somnul”, spune dna Kim potrivit “Rodong Sinmun”.

Este prima referire explicită, fără a-l numi totuşi, la noul preşedinte american din partea acestei ţări înzestrate cu arma nucleară, la peste patru luni de la alegerea lui Joe Biden în locul lui Donald Trump.

Politica externă atipică a lui Donald Trump a fost ocazia unor schimburi de insulte şi amenințări cu războiul cu Kim Jong Un, urmate de o extraordinară lună de miere diplomatica marcată de summituri între cei doi lideri.

Nu există progrese spre denuclearizarea Coreei de Nord

Aceste relaţii nu au dus până la urmă la progrese spre o denuclearizare a Coreei de Nord, supusă la multiple sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear.

Procesul de negociere a fost purtat prin intermediul preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, dar relaţiile între Seul şi Phenian s-au deteriorat puternic de la eşecul summitului Kim-Trump de la Hanoi din februarie 2019, notează publicația belgiană La Libre.

Circa 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a proteja de un eventual atac şi Seulul şi Washingtonul, legaţi printr-o alianţă militară, au început săptămâna trecută manevre militare simulate pe calculator.

Coreea de Nord condamnă asemenea antrenamente pe care le califică drept pregătire de invazie. “Guvernul sud-coreean a ales din nou “Marşul războiului”, “Marşul de criză”, spune Kim Yo Jong  în declaraţia sa.