Coreea de Sud şi Statele Unite au ajuns la un acord după un an de discuții intense. Înțelegerea dintre cele două state vizează contribuţia financiară a Seulului la prezenţa militară americană în ţară. Anunțul important a fost făcut de Seul, în prima zi a manevrelor militare anuale comune, relatează France Presse.

Relaţia dintre Seul şi Washington, două capitale unite printr-o alianţă militară, a cunoscut puternice turbulenţe în ultimii ani. Preşedintele Donald Trump a acuzat Coreea de Sud că nu contribuie suficient la prezenţa militară americană pe teritoriul ei. El a cerut miliarde de dolari.

Aproximativ 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a proteja ţara de un posibil atac nord-coreean.

SUA a cerut miliarde de dolari

Administraţia SUA a cerut iniţial Coreii de Sud să plătească 5 miliarde de dolari pe an.

Această sumă era de peste cinci ori mai mare decât cea stabilită prin acordul anterior. Înțelegerea inițială a expirat la sfârşitul anului 2019. Potrivit acestui acord, Seulul contribuia cu 920 milioane de dolari în fiecare an.

Ministerul de Externe sud-coreean a declarat că cele două părţi au semnat un acord “de principiu”. Suma care va fi acordată nu a fost precizată. “Guvernul va rezolva o problemă ce durează de peste un an prin semnarea rapidă a unui acord”, a adăugat ministerul într-un comunicat. Acest acord trebuie apoi aprobat de Adunarea Naţională sud-coreeană.

Promisiune cheie a lui Biden

Preşedintele american Joe Biden a promis să relanseze alianţele SUA, subminate de predecesorul său, pentru a face faţă provocărilor reprezentate de Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, aminteşte AFP.

Cele două părţi “vor urma acum ultimele etape necesare pentru încheierea şi semnarea acordului (…) care va consolida Alianţa noastră şi apărarea noastră comună”, a adăugat ministerul. Acest anunţ este făcut într-un moment cheie. Este exact  în ziua în care încep manevre militare între cele două ţări, la o scară redusă din cauza pandemiei de COVID-19. Acest al 9-lea exerciţiu ar putea trezi furia Coreii de Nord. Această țară vede în aceste exerciţii militare ca fiind pregătiri pentru o invazie.

“Antrenamentul anual care se apropie este o simulare de comandament computerizată şi are un caracter strict defensiv”, a declarat duminică statul major comun sud-coreean într-un comunicat.