Kim Jong-un poate porni în orice moment împotriva război vecinilor săi. Poate dezlănțui comandouri, arme cibernetice sau poate folosi cu ușurință arme de distrugere în masă. Cât va trăi pentru a-și duce la îndeplinire ambițiile belicoase rămâne de văzut, scrie publicația NationalInterest.

Kim Jong-un ar putea fi asasinat de forțele speciale americane și sud-coreene sau îngropat de o bombă în buncărul. Alte bombe inteligente ar putea spulbera posturile sale de comandă și instalațiile nucleare ale Phenianului. Transformând statul autoritar într-unul fără autoritate, cu o conducere decapitată.

Cel puțin așa se conturează planul Americii de luptă în viitorul război coreean. Și pentru că Phenianul nu renunță la testele de rachete balistice, acest plan devine tot mai palpabil.

Este vorba de Planul de Operațiuni SUA 5015 (OPLAN 5015), care, desigur, este clasificat. Din câteva detalii apărute în presa japoneză în 2015, reiese noua abordare a SUA de a combate Coreea de Nord și imensul său arsenal de arme convenționale și neconvenționale.

OPLAN 5015 prevede posibilitatea unei atac preventiv

Se pare că OPLAN 5015 adoptă o abordare de sec. XXI, de război limitat, cu forțe speciale și arme de precizie. Planul seamănă cu războiul de gherilă, cu asasinate comise de forțe speciale și atacuri țintite asupra facilităților-cheie.

Cu reducerea la minimum a victimelor și chiar pregătirea pentru posibilitatea ca regimul nord-coreean să se prăbușească.

Cel mai important este că OPLAN 5015 a prevăzut posibilitatea unei atac preventiv împotriva Coreei de Nord.

Având în vedere că provocările Phenianului devin din ce în ce mai frecvente, OPLAN 5015 a trasat câteva modalități de a răspunde acestor amenințări. Dovadă sunt exercițiile actuale SUA-Coreea de Sud, desemnate Foal Eagle, care vor implica mai mult de 300.000 de oameni, timp de două luni, cu antrenamente în direct și simulate pe computer.

Însă Globalsecurity.org a atras atenția că „deși noul plan ar fi concentrat nu pe un război complet, ci pe un război limitat, un atac preventiv poate escalada, de la o mică confruntare, la un război pe scară largă”.

Apoi, există dileme politice, în special pentru acele națiuni care vor suporta efectiv greul unui atac în Coreea de Nord. Parlamentarii sud-coreeni au fost, de exemplu, furioși, în 2015, când guvernul lor a refuzat să le dea detalii despre OPLAN 5015.

„Deși noua schemă nu se concentrează pe un război complet, ci pe unul limitat, un atac preventiv se poate intensifica inutil și dezastruos”, se spunea într-un editorial din The Korea Times.