Indiferent de negocierile Occident-Phenian pe tema programului nuclear, vaccinarea Coreei de Nord anti-covid trebuie să fie o prioritate globală. Este în interesul comunității globale să se asigure că o nouă variantă a coronavirusului nu se dezvoltă în Coreea de Nord. Situație care riscă să dea peste cap eforturile de vaccinare ale lumii, scrie NationalInterest.

Seulul duce deja tratative privind modul de vaccinare a populației Coreei de Nord. Propunerile sud-coreenilor variază de la furnizarea către Phenian a vaccinurilor suplimentare ale Coreei de Sud până la cumpărarea de vaccinuri rusești.

Există însă o cale mai bună de a vaccina Coreea de Nord. Și de ea ar putea beneficia nu doar nord-coreenii, ci și populațiile altor țări cu venituri mici și medii.

Regimul de la Phenian continuă să susțină că în țară nu a existat niciun caz de coronavirus. Dar blocările impuse de Phenian par să fi împiedicat izbuncnirea focar semnificativ în țară.Deși respinge asistența acordată de Seul, Phenianul a sugerat că ar prefera asistența internațională.

Cu Phenianul reticent în a accepta orice ajutor de la vecinul din Sud sau din Statele Unite, o soluție internațională rămâne cea mai bună cale de a vaccina populația nord-coreeană.

Multe țări bogate au stocat doze de vaccinuri suplimentare. Canada și Norvegia au fost printre primele care au anunțat că vor dona vaccinurile suplimentare, Norvegia oferindu-se să le doneze prin programul COVAX al OMS pentru a asigura o distribuție echitabilă către țările cu venituri mici și medii.

Emanuel Macron a anunțat propunerea de a trimite 5% din vaccinurile din SUA și UE în Africa în timpul procesului de vaccinare. Dar există unele dezacorduri cu privire la donarea de vaccinuri către statele mai sărace.

Coreea de Sud ar putea juca un rol în acest proces. Regatul Unit a invitat Coreea de Sud să ia parte la G-7 din acest an, iar Seulul ar trebui să colaboreze cu Londra și Washington-ul. Și să ajungă la un acord cu privire la donațiile de vaccinuri către COVAX.

Donarea de vaccinuri nu e o chestiune simplă din punct de vedere politic. O demonstrează reticența SUA de a dona orice vaccin înainte ca populația sa să fie complet vaccinată.

Vaccinarea populației nord-coreene are o rezonanță suplimentară în Coreea de Sud. Angajamentul Seulului de a dona vaccinuri în exces și acordarea de sprijin suplimentar pentru COVAX nu e cel mai rapid mod de vaccinare a Coreei de Nord. Dar, probabil, este cea mai bună cale de a fi siguri că Phenianul acceptă mîna de ajutor.