În contextul acestor dezvăluiri, Departamentul Trezoreriei SUA a aplicat noi sancțiuni împotriva unor oficiali de rang înalt care au legătură cu această crimă, dar nu și împotriva prințului moștenitor.

Ideea că Riadul ar trebui să plătească cumva pentru uciderea brutală a lui Khashoggi nu e contestată. O astfel de mișcare a fost susținută de ambele tabere politice americane.

Dar, ceea ce urmează, se va dovedi decisiv. Dincolo de condamnarea regimului saudit pentru rolul său în afacerea Khashoggi, Washington-ul trebuie să trateze problema cu atenție, în contextul noilor realități.

Riadul a condamnat cinci persoane la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea, în Turcia, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, înlocuind condamnarea la moarte.

Se schimbă regatul saudit?

Din 2016, „Vision 2030”, așa cum este cunoscut oficial planul guvernului saudit de remodelare a economiei și societății națiunii, a atins practic fiecare sector al vieții din regat. A început să reorienteze economia țării, dincolo de dependența tradițională de exporturile de petrol, către o inovație tehnologică mai mare.

Astfel de pași, de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă, au potențialul de a transforma fundamental regatul. Reformele din ultima vreme sunt însă contetstate în cadrul regatului, de o clasă clericală ultraconservatoare.

Prin urmare, o politică americană care slăbește autoritatea regimului saudit nu va face decât să consolideze aceste forțe refractare la schimbare. O bună parte a schimbărilor din Vision 2030 vizează regândirea abordării Regatului față de Islam.

Arabia Saudită a ocupat un rol central în răspândirea globală a extremismului islamic. Se estimează că Riadul a cheltuit anual aproximativ 4 miliarde de dolari pentru a răspândi versiunea wahhabită a Islamului, prin distribuirea literaturii religioase și înființarea de moschei.

Dar, în ultima vreme, regatul a început să-și revizuiască abordarea față de modul în care este prezentată și comunicată credința musulmană. Această schimbare poate fi văzută în eforturile recente ale guvernului saudit de dialog intra-musulman.

Așa că Statele Unite trebuie să hrănească acest efort ca parte a măsurilor de combatere a extremismului islamic.
Relația Americii cu Regatul se mai împiedică de ceva:în ultimii ani a apărut un parteneriat strategic în plină expansiune între Riad și Beijing.

O „nouă eră” a legăturilor celor două state care a constat în 100 de miliarde de dolari în investiții chineze. Plus alte contracte care au făcut din China un factor important în planul Vision 2030 al regatului, iar din Arabia Saudită un nod-cheie în Belt and Road Initiative.

Politica mai severă a administrației Biden față de Riad a fost primită cu satisfacție ce cei care cred că regimul saudit trebuie pedepsit pentru rolul în moartea lui Khashoggi. Alte voci spun că asta nu e suficient.

Pașii pe care Casa Albă îi va face în continuare vor contribui la determinarea viitoarei relații SUA-Arabia Saudită și a traiectoriei geopolitice mai mari a Riadului. Washingtonul ar trebui să susțină cursul actual al regatului și să se teamă de consecințele împingerii acestuia în direcția opusă.