Pe de altă parte, adepţii dușului de noapte vor argumenta că este mai bine să facă un duş seara și să se relaxeze înainte de culcare.

Microbiologul Laura Hood explică pentru The Conversation că, mai presus de orice, dușul este o parte integrantă a oricărei rutine bune de igienă – indiferent de momentul ales al zilei.

Un duș ne ajută să îndepărtăm murdăria și uleiul de pe piele

Dușul ne ajută să îndepărtăm murdăria și uleiul de pe piele, ceea ce poate ajuta la prevenirea erupțiilor cutanate și a infecțiilor.

Dușul elimină transpirația, care poate afecta mirosul corporal.

Deși mulți cred că mirosul corporal este cauzat de transpirație, acesta este produs de bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii. Transpirația proaspătă este, de fapt, fără miros. Dar bacteriile care locuiesc pe piele – în special stafilococii – folosesc transpirația ca sursă directă de nutrienți. Când descompun transpirația, aceasta eliberează un compus care conține sulf, numit tioalcooli, care se află în spatele acelui miros înțepător.

Ar trebui să facem duș dimineața sau seara?

În timpul zilei, corpul și părul colectează inevitabil poluanți și alergeni (cum ar fi praful și polenul) alături de acumularea obișnuită de transpirație și ulei sebaceu. Deși unele dintre aceste particule sunt reținute de haine, altele vor fi inevitabil transferate pe cearșafurile și fețele de pernă.

Transpirația și uleiul din piele vor sprijini creșterea bacteriilor care compun microbiomul pielii. Aceste bacterii pot fi apoi transferate din corp pe cearșafuri.

Dușul de seară poate elimina alergenii și transpirația

Dușul de seară poate elimina unii dintre alergenii, transpirația și uleiul acumulați în timpul zilei, astfel încât să ajungă mai puțin pe lenjerie.

Cu toate acestea, chiar dacă ai făcut un duș proaspăt înainte de culcare, vei transpira în continuare în timpul nopții – indiferent de temperatură. Microbii pielii vor mânca apoi nutrienții din acea transpirație.

Ceea cem poate anula beneficiile unui duș de noapte este nespălarea lenjeriei de pat în mod regulat. Mirosul care provoacă microbii prezenți în cearșafuri poate fi transferat în timp ce dormi pe corpul curat.

De asemenea, dușul pe timp de noapte nu împiedică eliminarea celulelor pielii. Dacă nu spălați cearșafurile în mod regulat, acest lucru ar putea duce la acumularea de depuneri de celule moarte ale pielii, care vor hrăni mai mulți acarieni. Excrementele acarienilor pot declanșa alergii și pot exacerba astmul.

Dușul de dimineață ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii

Pe de altă parte, dușurile de dimineață pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, precum și a bacteriilor pe care le-ați luat din cearșafurile de pat în timpul nopții.

De asemenea, veți începe ziua cu mai puțină transpirație pentru ca bacteriile care produc mirosuri să se hrănească și va ajuta să mirosiți mai bine mai mult timp, în comparație cu cineva care a făcut duș noaptea. De aceea, microbiologul este un adept al dușului de dimineață.

Desigur, fiecare face duș când simte nevoia. Indiferent de ora pe care o alegeți, amintiți-vă că eficiența dușului este influențată de multe aspecte ale regimului de igienă personală – cum ar fi cât de des spălați lenjeria de pat.

Indiferent dacă preferați un duș dimineața sau seara, este important să curățați lenjeria de pat în mod regulat. Ar trebui să spălați cearșafurile și fețele de pernă cel puțin o dată pe săptămână pentru a elimina toată transpirația, bacteriile, celulele moarte ale pielii și uleiurile sebacee care s-au acumulat pe cearșafuri.