Guvernul va stabili anual, prin legea bugetului, obiective de politică salarială la regii şi companii naţionale, care vor fi obligate să prezinte bugetul de venituri şi cheltuieli într-un interval limitat, sub sancţiunea reducerii salariului directorului sau rezilierii contractului de mandat.

Bugetul de venituri şi cheltuieli va trebui prezentat ministerelor sau administraţiei locale coordonatoare în termen de 10 zile de la aprobarea sa de către organele societăţii, se arată într-un proiect de lege discutat azi de Guvern, în vederea asumării răspunderii.

Administraţia va fi obligată la rândul său să elaboreze documentaţia necesară aprobării în termen de 5 zile de la primirea bugetelor. Nerespectarea acestui termen va fi tratată ca abatere disciplinară şi sancţionată conform legii.

Contractele colective de muncă, negociate după aprobarea bugetelor

Termenul de maximum 10 zile pentru prezentarea spre aprobare a bugetului de venituri şi cheltuieli nu va fi aplicat companiilor ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată.

Contractele colective de muncă vor fi negociate după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugete, se mai arată în document.

Aceste prevederi nu vor fi valabile în cazul societăţilor financiar-bancare şi de asigurări, precum şi societăţii comerciale Fondul Proprietatea.

SURSA: Mediafax