Un număr de 77% dintre investitorii din Statele Unite îl consideră pe preşedintele Barack Obama un inamic al afacerilor şi îi pun la îndoială capacitatea de a gestiona o criză financiară, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg.

Astfel, 77 din fiecare 100 de investitori şi analişti americani consideră că Obama este „prea anti-afaceri”, iar patru din cinci au „puţină încredere” sau nu cred deloc în capacitatea preşedintelui de a aborda o situaţie financiară dificilă.

La sondaj au participat investitorii şi analiştii abonaţi la serviciile Bloomberg.

Totodată, doar 27% dintre investitori îl văd într-o lumină favorabilă pe Obama, faţă de 32% în sondajul anterior, derulat în octombrie 2009.

„Investitorii nu mai simt că pot avea încredere în propriile instincte atunci când îşi asumă riscuri”, spune un participant la sondaj, director executiv al unei case de brokeraj din New York. El consideră că scăderea popularităţii preşedintelui printre bogaţii Americii este cauzată în principal de eforturile sale de a reduce bonusurile şi salariile mari, de faptul că reforma din sănătate este considerată o prioritate mai importantă decât crearea de noi locuri de muncă, şi de intenţia de a cere taxe suplimentare „bogaţilor sau avantajaţilor”.

Un analist al Wells Fargo Securities, de asemenea respondent la sondajul Bloomberg, argumentează că Obama „poartă un război constant” cu sistemul bancar, „folosind bancherii nesimţiti şi alte buruieni pentru a descrie un model de afaceri care susţine o mare parte din economia americană”.

SURSA: Mediafax