‘În Europa (…), nu s-au refăcut complet după criza din 2007 şi nu s-au ocupat niciodată cu adevărat de dificultăţile cu care se confruntă băncile lor’, a declarat Obama cu ocazia unui forum organizat la Silicon Valley, în statul California, sub egida reţelei profesionale de socializare LinkedIn.

‘Aceasta se adaugă la ceea ce se petrece în Grecia. Deci (europenii) traversează o criză financiară ce sperie lumea’ întreagă, a adăugat el, apreciind că măsurile luate de guvernele europene nu au fost ‘atât de rapide pe cât ar fi trebuit’ să fie.

Sâmbătă, într-o nouă manifestare a ‘nerăbdării şi neliniştii’ Statelor Unite faţă de criza datoriilor suverane din zona euro, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a cerut crearea unui ‘paravan’ împotriva acestei crize pentru a evita ca să nu atragă şi alte state în ‘falimente în cascadă’.

‘Ameninţarea falimentelor în cascadă, a luării băncilor cu asalt şi riscurilor de catastrofă trebuie îndepărtate, în caz contrar va submina toate celelalte eforturi, atât în Europa, cât şi în lume’, a continuat el.

Geithner, care a participat la 16 septembrie la o reuniune în Polonia a miniştrilor de finanţe din zona euro, şi-a exprimat cu acel prilej neliniştea în legătură cu disensiunile dintre europeni în problema crizei datoriei suverane.

‘Este foarte regretabil să se constate nu numai că există disensiuni în dezbaterea asupra strategiei în Europa, dar şi că există un conflict între guverne şi Banca Centrală Europeană’, declarase el cu acel prilej.
SURSA: Agerpres