Această lege, USA Freedom Act, protejează mai bine libertăţile civile şi viaţa privată, garantând în acelaşi timp 'securitatea noastră naţională', a declarat liderul de la Casa Albă după semnarea legii, la câteva ore după votarea acesteia de către Senatul american.

Noua lege le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul şi durata apelului telefonic şi numărul apelat, în condiţiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deţine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret şi cu condiţia identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul.

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

Agenţia de Securitate Naţională a SUA şi-a suspendat total colectarea acestor metadate cu începere de luni, ora locală 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirării unei prevederi ce decurgea din articolul 215 al Patriot Act.

Printre altele, noua lege prevede ca NSA să dispună din nou de mijloacele de a-i identifica pe suspecţii consideraţi 'lupi singuratici' şi de a-i pune sub supraveghere.

Amploarea atribuţiilor acordate NSA în privinţa mijloacelor de supraveghere a fost dezvăluită de fostul consultant al agenţiei Edward Snowden, în iunie 2013.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: