Tensiunile între Rusia şi Ucraina sunt extrem de mari în această perioadă, iar totul depinde acum de decizia pe care o va lua Vladimir Putin.

Consilierii lui Putin ar putea avea mai multă influenţă decât se crede

Cine sunt însă persoanele din umbră care i-ar putea influenţa decizia şefului de la Kremlin? Este vorba despre trei consilieri apropiaţi, cu toţii provenind din zona serviciilor secrete.

Ei sunt dedicați „valorilor tradiționale” și îşi doresc restaurarea gloriei sovietice. Au poziţii chiar mai reacționare decât ale lui Putin, ceea ce este un semn al virajului către o linie mai dură din partea Moscovei, se arată într-o analiză a The New York Times, citată de Digi24.

Unul dintre „șoimii” din apropierea lui Vladimir Putin şi care îi alimentează acestuia fobiile împotriva Occidentului este Nikolai Patrușev, principalul consilier de securitate naţională al preşedintelui.

El a lucrat în KGB-ul sovietic şi este bănuit, de către occidentali, că ar fi supervizat asasinatele, operațiunile de propagadă, spionajul cibernetic și războiul brutal care au contribuit în timp la îndepărtarea Rusiei de America şi Europa.

Un alt consilier important este Serghei Narîșkin, șeful serviciilor de Informații Externe. El şi-a asumat lupta împotriva inamicilor care doresc să falsifice trecutul glorios al Rusiei.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a dus la extrem ideea lui Putin ca statul să se implice mai mult în economie. Ministrul este cel care a lansat un efort uriaș al statului de a construi noi orașe în Siberia.

Părerile acestora despre Ucraina nu lasă loc prea multor interpretări

Părerile celor trei despre Ucraina par foarte clare. Serghei Narîșkin a descris Guvernul pro-occidental de la Kiev drept o „adevărată dictatură”, adăugând: „Un fel de mașină a timpului ne duce înapoi în cei mai răi ani ai ocupației lui Hitler”.

Ministrul Serghei Șoigu i-a catalogat pe naționaliștii ucraineni ființe „non-umane”, în timp ce Nikolai Patrușev a vorbit despre „rusofobia” din Ucraina drept rezultatul unei campanii de propagandă occidentală ce datează încă de la cronicarii europeni invidioși, care l-au denigrat pe Ivan cel Groaznic.

Pe vremuri, atrag atenţia analiştii occidentali, Vladimir Putin se consulta şi cu oficiali cu puncte de vedere mai liberale. Acum, cei mai mulţi dintre ei au fost alungaţi din Guvern, iar tehnocraţii precum prim-ministrul Mihail Mișustin nu vorbesc aproape niciodată în afara zonei lor imediate de responsabilitate.

Aşadar, totul se reduce la clasa de oficiali de elită din domeniul securității, cunoscuţi drept „siloviki”. Mulţi dintre ei, precum Patrușev, Narîșkin sau Aleksandr Bortnikov, șeful FSB (serviciul de spionaj intern al Rusiei), au fost colegi în cadrul KGB cu Vladimir Putin.

„Spirala confruntării și sancțiunile nu îi sperie pe siloviki, ci, dimpotrivă, le deschid mai multe oportunități”, afirmă Tatiana Stanovaia, fondatoarea unei firme de analiză politică, R. Politik.