Avertizare de la meteorologi! ANM a emis cod galben de vânt puternic pentru partea de est și de sud a României.

Vântul va avea intensificări temporare și va bate în rafale, arată meteorologii.

Avertizare de la meteorologi! Atenție la vântul puternic

Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic valabil până la ora 21.00 în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Munteniei și în sud-vestul Olteniei.

Specialiștii anunță că vor fi intensificări ale vântului joi, în intervalul orar 10:00 – 21:00.

În intervalul menţionat, în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, în estul Munteniei, în sud-vestul Olteniei şi local la munte, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 50…65 km/h, iar pe creste, în special ale Carpaţilor Meridionali, rafalele vor depãşi 90…100 km/h.

Intensificãri locale şi temporare ale vântului vor fi şi în centrul şi sudul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h.

În context, trebuie menționat faptul că la 2.500 de metri, în zona vârfului Coştila din Bucegi, au căzut primii fulgi de zăpadă din acest an, potrivit antena3.ro.

Vânt puternic și la munte

Turiştii s-au bucurat de prima ninsoare şi au filmat momentul.

Meteorologii spun că fenomenul este normal pentru această perioadă a anului în zonele înalte.

Tot acolo, va bate cu putere şi vântul.

Prognoza meteo septembrie 2021 arată că începutul toamnei vine cu o vreme capricioasă, astfel că în primele două săptămâni ale lui septembrie temperaturile ridicate vor alterna cu cele mai mici decât normalul perioadei.

În ce priveşte precipitaţiile, în prima jumătate a lunii septembrie 2021, vremea va fi una ploioasă în aproape toate regiunile ţării, arată prognoza meteo realizată de ANM.

La munte vremea va fi uşor mai rece decât normal în perioada 1-3 septembrie, când vor fi, în medie, temperaturi maxime de 6…16 grade şi minime de 3…8 grade, cu valori negative la peste 1.700 de metri altitudine.

În celelalte zile, posibil până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi apropiat sau chiar peste cel climatologic specific perioadei din an, cu 15…22 de grade ziua şi 7…13 grade noaptea, cu temperaturi mai scăzute la altitudini mari.

Aversele vor fi frecvente în perioada 31 august – 2 septembrie (local mai însemnate cantitativ în 1 septembrie), iar probabilitatea de ploaie va fi din nou mai ridicată între 6 şi 8 septembrie. În restul zilelor din interval va ploua pe arii mai restrânse şi în general slab.