Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit meteorologilor prima zi de toamnă vine cu temperaturi mult mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă, dar și cu ploi abudente în majoritatea țării. Mai exact, doar în Dobrogea și în Bărăgan va fi cald.

Astfel, potrivit prognozei ANM pentru miercuri, 1 septembrie, în vestul, centrul şi nordul ţării, dar şi în zonele montane şi submontane din rest, vremea va fi răcoroasă, cerul mai mult noros, va ploua pe arii extinse şi izolat se vor semnala descărcări eletrice.

În special la munte, se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate pe când în sud şi în est valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru prima zi de septembrie, cerul va fi variabil, însă după-amiaza instabilitatea atmosferică se va manifesta pe alocuri prin înnorări accentuate, averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil grindină.

Tot la munte vântul va sufla puternic, iar pe creste rafalele vor depăşi 80…90 km/h, dar intensificări locale şi temporare vor fi şi în celelalte zone, în special în vest şi în sud. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra în general între 17 şi 27 de grade, cu cele mai ridicate valori în Bărăgan şi Podişul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 18 grade. Izolat şi trecător se va forma ceaţă.

Și în Capitală prima zi de toamnă vine cu vreme instabilă, însă temperaturile se vor situa în jurul celor normale în prima zi a lunii septembrie. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în a doua parte a zilei când vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări ziua. Valorile termice maxime vor fi de 26…27 de grade, iar cele minimă de 12…14 grade.

ANM a emis cod galben

Tot astăzi, ANM a emis o alertă meteo de vreme severă începând cu ora 10.00 şi până la ora 23.00. Potrivit meteorologilor, în zonele de deal și de munte, în regiunile nordice, centrale și local în cele vestice temporar va ploua și vor fi posibile descărcări electrice.

Ploile vor avea și caracter de aversă, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și mai ales în zonele de munte izolat 30-40 l/mp.

În același timp, o altă alertă meteo de cod galben este valabilă în intervalul 1 septembrie, ora 10.00 – 2 septembrie, ora 10.00. Potrivit meteorologilor, în acest interval, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60-80 km/h, iar pe creste, în special ale Carpaților Meridionali și de Curbură, temporar rafalele vor depăși 90-100 km/h.

Totodată, local, în Oltenia vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60-65 km/h, în special pe parcursul zilei. Meteorologii mai anunță și intensificări locale și temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe parcursul zilei de joi, cea de a doua zi de toamnă, intensificările de vânt se mențin în zona înaltă de munte, iar în estul și sud-estul țării vor fi rafale de peste 65-70 km/h.

Frigul ia cu asalt România

În a doua zi de toamnă, joi, 2 septembrie, vremea o ia razna și mai mult, iar frigul se va resimți în aproape toată țara. Potrivit ANM, vremea va fi răcoroasă ziua în special în regiunile din nordul şi nord-estul ţării, iar noaptea în toate zonele.

În ceea ce privește temperaturile maxime, în a doua zi de toamnă, acestea se vor încadra între 16 şi 24 de grade, uşor mai ridicate în Câmpia Română şi Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 14 grade. Cerul va fi temporar noros în nord-est, în centru şi la munte, unde local va ploua în general slab.

În restul țării cerul va fi înorat, iar ploile se vor semnala pe spaţii restrânse, cu probabilitate mai mare în Muntenia. Vântul va continua să sufle tare la munte, îndeosebi la altitudini mari şi va avea intensificări locale şi temporare şi în celelalte zone. Vor fi condiţii de ceaţă.

În București, toamana se va resimți din plin. Vremea se răcește de tot, iar temperatura maximă va fi de 23…25 de grade, pe când cea minimă de 10…12 grade. Cerul va fi parţial noros şi vor fi posibile ploi de scurtă durată, iar vântul va sufla slab şi moderat.