După ce, în luna mai, banca centrală de la Minsk a permis băncilor comerciale să stabilească singure cursul valutar, rubla belorusă s-a depreciat imediat cu 30%, urmând să piardă treptat din valoare și în lunile care au urmat.
Deprecierea monedei naționale a dat naștere unei inflații galopante. De la începutul anului până în luna iulie, inflația din Belarus a depășit 40%.
Acum, în condițiile lăsării cursului liber, autoritățile de la Minsk se gândesc să protejeze populația, însă să ia bani de la firme.
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că cetățenii țării vor primi un ajutor financiar pe timpul procesului unificării cursului de schimb al rublei beloruse. "Oricât ne-ar costa, nu trebuie să permitem scăderea veniturilor reale ale populației", a precizat șeful statului belorus.
Potrivit acestuia, bugetarii și pensionarii care nu au un al doilea loc de muncă vor primi o sumă de 500.000 ruble beloruse (aproximativ 99 dolari SUA). În plus, pe 1 noiembrie vor fi indexate pensiile.

Veniturile suplimentare ale firmelor, confiscate

Anterior, la o conferință pe teme sociale și economice, Lukașenko a declarat că și firmele private trebuie "să pună umărul să ajute statul" și să împartă cu statul veniturile suplimentare pe care le-au obținut în urma creșterii abrupte a prețurilor. "Toate veniturile rezultate din creșterea prețurilor le vom îndrepta către măsuri de protecție socială", a declarat Aleksandr Lukașenko. El a mai subliniat că "acolo unde s-au obținut venituri suplimentare, aceste venituri suplimentare trebuie confiscate".
Președintele belorus le-a cerut și economiștilor și bancherilor să se implice în stabilizarea situației financiare a țării. "Să nu dea Dumnezeu ca voi să nu stabilizați, împreună cu Guvernul și Banca Națională, situația financiară. Dezbrăcați-vă, încordați-vă și începeți să munciți", îl citează korrespondent.net pe șeful Republicii Belarus.
Acesta a declarat, ieri, că, la jumătatea lunii septembrie, în țară va fi introdus cursul liber al monedei naționale. Acest pas ar putea genera un nou val de devalorizare a rublei beloruse.
În luna mai, pentru a face față crizei valutare, Guvernul țării a decis să devalorizeze moneda locală față de dolarul american cu peste 50%. Cu toate acestea, măsura nu a ajutat la acoperirea deficitului de valută.
De atunci însă, prețurile au crescut vertiginos și au început să existe întârzieri în plățile mărfurilor importate, iar autoritățile s-au văzut nevoite să ceară împrumuturi de la FMI și Rusia.