Asta înseamnă, pe de o parte, încredere în valuta Chinei, iar, pe de altă parte, guvernul de la Kiev încearcă să-şi protejeze valuta naţională, grivna, de depreciere.

Banca Naţională a Ucrainei a purtat deja discuţiile premergătoare cu banca centrală a Chinei în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni swap grivnă-yuani, pentru a ţine în rezerve până la 30% din valoarea schimburilor comerciale chino-ucrainene, în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari.

Bancherii salută această decizie a băncii centrale de la Kiev, explicând-o prin agravarea crizei din Europa, transmite ediţia ucraineană a publicaţiei Kommersant.

Potrivit unor surse citate de publicaţie, autorităţile de la Beijing sunt pregătite să desfăşoare operaţiunile swap la nivelul întregii sume a schimburilor comerciale.

China vrea să-și extindă sfera de influență

"Deşi China nu are nevoie în mod special de grivna ucraineană, este interesată de extinderea sferei de influenţă a valutei naţionale către alte ţări, iar noi dorim să ne păstrăm rezervele în diferite monede", a declarat sursa citată.

Experţii susţin că diminuarea cotei de rezerve în euro şi în dolari din totalul rezervelor în valută ale Ucrainei este întru totul justificată. "Este o decizie absolut corectă. Având în vedere criza care avansează în Europa, trebuie să diversifici rezervele în favoarea valutelor puternice", a declarat consilierul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Credobank, Ruslan Griţenko.

CITIŢI ŞI:

  • FMI blochează a treia tranşă a împrumutului pentru Ucraina
  • Cum arată adevărata criză: Într-o ţară de lângă România, 20 de bănci sunt în faliment!
  • O țară de lângă România se pregătește de faliment într-o lună!