Clujenii vor putea, începând cu luna martie a anului viitor să circule cu autobuze electrice destinate transportului în comun. Conform oficialilor primăriei Cluj-Napoca, săptămâna trecută a fost semnat contractul cu firma poloneză Solaris, iar primele 11 autobuze vor fi livrate în maximum nouă luni. Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elvețiene (85%) și buget local (15%), iar următoarele 19 vehicule urmează să fie achiziționate din fonduri locale și europene.

Conform detaliilor oferite de edilii clujeni, primăria a cheltuit, în medie, câte 500.000 de euro pentru astfel de fiecare autobuz. Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri și sunt dotate cu wi-fi, camere video, aer condiționat și platformă joasă pentru persoane cu dizabilități. Autobuzele au o garanție de cinci ani, iar costurile de mentenanță și piesele de schimb sunt asigurate de firma câștigătoare, Solaris. Noile mijloace de transport în comun au o autonomie de 105 km și vor fi încărcate în 13 stații lente și rapide. Încărcarea lentă durează, conform producătorului, circa șase ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

Panouri care indică timpul estimat până la sosirea autobuzelor

Tot la Cluj au fost deja amplasate primele panouri care indică timpul estimat până la sosirea în stație a fiecărui mijloc de transport în comun. Prezente deocamdată în doar cinci stații din oraș, aceste panouri vor continua să fie amplasate de compania de transport public în colaborare cu primăria Cluj-Napoca.

În vederea punerii în funcțiune a acestui proiect, au fost echipate cu sisteme GPS toate cele 370 de autobuze, troleibuze și tramvaie ale companiei locale de transport. Până la mijlocul lunii septembrie, urmează să fie echipate cu panouri informative pentru călători alte 15 stații de transport în comun: