Scopul schemei de comercializare sud-coreene este de a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din această țară, cu 30% până în 2020 față de nivelul actual de emisii de CO2. În acest sens, guvernul sud-coreean a impus un plafon maxim de emisii pentru 525 de companii poluatoare din domeniul energiei, petrochimiei, metalurgiei, producției de mașini, precum și companiilor aeriene.

„Implementarea cu exactitate a calendarului de lansare a pieței de carbon din Coreea de Sud demonstrează forța economică și rigurozitatea acestei țări. Pentru început, această piață nu este una competitivă pentru Europa, însă în perspectiva realizării unor legături între diversele scheme de emisii naționale și regionale existente la nivel internațional, marile companii poluatoare din UE pot să își canalizeze resursele financiare către alte burse din afara Europei”, spune Casiana Fometescu, consultant în domeniul emisiilor de gaze cu efect de seră și director executiv Carbon Expert. Potrivit acesteia, companiile din România aflate în schema europeană de comercializare a emisiilor de CO2 vor putea realiza tranzacții pe bursele din Asia în funcție de intensificarea negocierilor inițiate la nivelul Națiunilor Unite de a unifica aceste piețe regionale.

Pentru perioada 2015 – 2017, plafonul de emisii stabilit este de 1.687 milioane t CO2 sau echivalent, fapt ce clasează piața de carbon din Coreea de Sud pe locul doi în lume, după Europa. Marile companii care poluează atmosfera prin producția desfășurată și care vor emite mai mult dioxid de carbon decât certificatele de CO2 primite vor fi nevoite să cumpere drepturi de emisii de pe bursă.

Previziunile specialiștilor de la Thomson Reuters Point Carbon și ICIS estimează prețul inițial al certificatelor de carbon sub 10 dolari, urmând ca acesta să crească până la 30 dolari în 2017. Primele tranzacții desfășurate pe bursa din Coreea de Sud au fost sub 8 Euro, preț aproximativ egal cu prețul certificatului de CO2 din Uniunea Europeană tranzacționat pe bursele de la Londra și Leipzig.

Coreea de Sud este cea de-a doua țară din Asia, dupa Kazakhstan, care și-a lansat o schemă națională de emisii de gaze cu efect de seră. China și Japonia au, în prezent, doar scheme regionale de comercializare a emisiilor de CO2. Statele Unite ale Americii dețin, de asemenea, două scheme regionale de emisii de gaze cu efect de seră, cea mai importantă fiind cea din California.

China, națiunea cu cele mai mari emisii de CO2 din lume, a lansat șapte proiecte pilot înainte de a-și deschide o piață națională. În momentul lansării schemei naționale în China, planificată pentru anul 2020, piața europeană de CO2 va fi cu mult depășită în volum de către piața asiatică.

Schema de comercializare din Uniunea Europeana creată în 2005, la care participă și România încă de la intrarea sa în UE, este, în prezent, cea mai mare piață de comercializare a creditelor de CO2.

“România trebuie să respecte în totalitate conditiile impuse de la Bruxelles de reduceri de emisii de CO2, în caz contrar firmele poluatoare care nu își respectă obligațiile de conformare vor fi drastic penalizate. În fiecare an, în luna aprilie, se trage linie cu privire la respectarea obligațiilor de poluare de către fiecare instalație în parte, pentru anul anterior. Firmele de energie din România, marile CET-uri de stat, aflate deja într-o situație financiară precară, vor fi nevoite să cumpere sute de mii de certificate de CO2 la un preț de piață actual de 7-8 Euro pe certificat, ceea ce le va îngreuna povara financiară și mai mult“,  mai spune Casiana Fometescu.

 

Te-ar putea interesa și: