Axytrans, un sistem inteligent de transport al valorilor, prezent in tari vest-europene inca de la inceputul anilor ’90, si-a facut aparitia si pe piata romaneasca. Principiul pe care functioneaza Axytrans este marcarea bancnotelor transportate cu o vopsea lichida, in cazul unui atac sau al unei tentative de jaf. Astfel, banii sunt incarcati si transportati in containere programate a fi livrate numai unui anume client. In cazul unei agresiuni, containerul activeaza un sistem de patare, bazat pe o cerneala care nu se sterge si care face bancnotele inutilizabile.

Atunci cand sunt recuperate si verificate, bancnotele pot fi schimbate de catre Banca Centrala, iar astfel proprietarul legitim isi recupereaza banii. In aceasta situatie, Banca raspunde de reinscriptionarea bancnotelor, care costa aproximativ zece eurocenti pentru o bancnota.

 

Sistemul si containerele sunt asistate de computer, iar agentul care raspunde de transport nu are in nici un fel acces la continutul lor. Mai mult, fiecare container are o cutie neagra care inregistreaza toate operatiunile efectuate, astfel incat chiar in caz de distrugere sa poata fi identificati cei raspunzatori.

 

Sursa: Capital 13 Iunie 2007