Protestele au continuat şi duminică aceasta la Minsk, capitala Belarusului. Forţele de securitate au arestat, din nou, sute de manifestanţi care au participat la “marşul vecinilor”, aşa cum îl numeşte opoziţia din Belarus.

Mii de demonstranţi s-au întâlnit în mai multe locaţii din Minsk, în special în cartierele izolate ale Capitalei, iar apoi au manifestat pe străzi, cerând din nou demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, ajuns la cel de-al şaselea mandat în fruntea statului.

Poliţia din Belarus a transmis că au fost reţinuţi circa 250 de protestatari la Minsk, a relatat agenţia de presă Belta, citată de news.ro.

Aleksandr Lukaşenko este contestat în stradă încă din luna august, când a fost reales în urma unui scrutin la care opoziţia a acuzat fraude. În unele duminici, la Minsk au protestat public peste 100.000 de oameni, un record în Belarus.

Liderul din Belarus anunţă că se va retrage după adoptarea unei noi Constituţii

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere în Belarus din 1994 şi a ajuns la al şaselea mandat prezidenţial. Susţinut de Rusia, el refuză să demisioneze şi a făcut doar promisiuni vagi de reforme constituţionale pentru a tempera protestele.

Vineri, liderul de la Minsk a declarat că va renunţa la postul său după ce noua Constituţie va fi adoptată şi a propus reducerea puterilor prezidenţiale în cadrul reformelor, deşi nu a avansat un termen pentru aceste decizii, scrie Agerpres.

“Nu voi lucra cu voi ca preşedinte în baza noii Constituţii”, a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei de ştiri belaruse Belta.

El a mai spus că actuala Constituţie necesită reforme pentru că prea multă putere este concentrată în mâinile preşedintelui şi că ar exista “probleme” dacă ar ceda acum frâiele puterii.