O nouă taxă în Europa! Von der Leyen a confirmat. Când va fi instituită?

Potrivit celor spuse Ursula von der Leyen, este vorba despre taxarea emisiilor de carbon asociate fabricării unor anumite produse, scrie efe.com

„Este important ca eforturile să nu fie subminate de riscul de relocare a emisiilor de carbon. Din acest motiv planul nostru pentru 2030 include un mecanism de ajustare la graniţă”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Comisia Europeană doreşte să extindă taxarea emisiilor de CO2

De asemenea, aceasta a amintit că în UE funcţionează din anul 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2 în cadrul căreia circa 11.000 de fabrici şi 500 de companii aeriene trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste un anumit prag.

Astfel, Comisia Europeană doreşte să extindă această taxare a emisiilor de CO2 pentru a cuprinde de asemenea taxarea emisiilor de carbon rezultate din încălzirea clădirilor şi din transporturile rutiere.

În momentul de față, preţul pe care trebuie să-l plătească respectivele companii pe piaţa europeană este de circa 60 de euro tona de CO2. Totodată, Comisia Europeană le-a propus statelor membre ale UE şi Parlamentului European crearea unui sistem de taxare a carbonului pentru anumite produse importate din state terţe.

„Acesta se va aplica iniţial unui număr limitat de produse care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon, precum ciment, fier, oţel, aluminiu, îngrăşăminte sau electricitate”, a mai spus președintele Comisiei Europene, care a cerut comunităţii internaţionale să creeze mecanisme de taxare a emisiilor de CO2.

Spre final, Ursula Von der Leyen a semnalat că acest mecanism va fi testat timp de trei ani înainte de a se începe aplicarea lui şi va fi extins gradual.

Ursula Von der Leyen îndeamnă țările UE să adopte rapid măsuri în fața crizei energetice

Anterior, Ursula von der Leyen a spus că modul cel mai bun de  atenuare a impactului crizei prețurilor la energie asupra familiilor vulnerabile și a întreprinderilor mici este ca guvernele Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri rapide, cum ar fi ajutorul de stat sau reducerile de impozite.

În cadrul unei dezbateri desfășurate în Parlamentul European asupra agendei summit-ului liderilor, de joi și vineri, de la Bruxelles, Von der Leyen s-a referit pe scurt la situația din Polonia, care promite să se strecoare între temele reuniunii, deși nu se află oficial între subiectele propuse spre dezbatere, dar a dedicat crizei prețurilor la energie o bună parte a discursului său privind agenda summit-ului liderilor.

Această problemă va fi ridicată la cererea Spaniei, în fața unei escaladări a prețurilor, care continuă să stabilească recorduri și în care guvernul lui Pedro Sánchez s-a aliniat Franței, Greciei, Republicii Cehe sau României pentru a cere UE să adopte măsuri excepționale pentru a face față deficitului de gaze și de electricitate.

Pentru a atenua situația familiilor vulnerabile, germana a insistat asupra faptului că țările europene pot pune în aplicare ajutoare de stat sau reduceri ale impozitelor asociate facturii la electricitate, măsuri rapide care „sunt deja aplicate de 20 de state membre”.