Românii ar putea beneficia de o măsură suplimentară de creștere a veniturilor după încetarea perioadei active în muncă, prin înființarea unor fonduri de pensii ocupaționale.

Noua prevedere este stipulată de Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, însă este nevoie de facilități fiscale pentru ca actul normativ să se dovedească atractiv pentru salariați și angajatori, apreciază specialistul fiscal Adrian Bența, care a făcut pe contul său de Facebook ”o analiză super sintetică” a prevederilor legislative.

Demers bun în ansamblu

”Prin această lege se creează cadrul normativ pentru înființarea unor fonduri de pensii ocupaționale, ca măsură alternativă pentru creșterea veniturilor salariaților actuali când vor fi la pensie. Demers bun în ansamblul său”, scrie specialistul fiscal.

”Angajatorul în numele salariatului sau salariatul pot să plătească în timpul anilor de serviciu o sumă de bani la fondul de pensii ocupaționale, iar la împlinirea vârstei de pensionare salariatul obține o pensie ocupațională pe lângă cea din sistemul public.

Lege neatractivă în prezent

Din păcate legiuitorul nu a făcut o corelație/derogare de la Codul fiscal astfel sumele plătite de angajator sunt asimilate veniturilor din salarii supuse tuturor contribuțiilor sociale obligatorii, impozitului pe venit și CAM. Acest fapt face neatractivă procedură”, arată Adrian Bența.

”Apreciez că posibili salariați ar spune dacă tot sunt aceleași taxe iar tu angajator ești dispus să le plătești, vrem bani în momentul de față.

O inițiativă de urmărit

În concluzie, demersul normativ este bun, dar la modul în care este transpusă astăzi legea nu este atractivă nici pentru angajator și nici pentru salariați când aceștia așteaptă salarii mari la zi.

Însă trebuie urmărită în timp din prisma unor eventuale facilități fiscale ce pot fi aduse de legiuitor în perioada următoare!”, conchide specialistul fiscal.