Actuala monedă de o liră sterlină este folosită de consumatorii britanici de peste 30 de ani, reaminteşte într-un comunicat Ministerul de Finanţe. Înlocuitoarea sa va fi cea mai sigură monedă din lume, susţine Ministerul de Finanţe, care reaminteşte că în prezent aproximativ 3% din monedele de o liră sunt contrafăcute. De asemenea, noua monedă de o liră va fi mai subţire, mai uşoară şi puţin mai mare decât precedenta.

"Menţinerea avansului faţă de falsificatorii sofisticaţi rămâne o provocare constantă iar această monedă ne ajută în această luptă", a declarat şeful Monetăriei Regale, Adam Lawrence.

La fel ca şi precedenta monedă, figura reginei Elizabeth II va apărea în continuare pe faţa monedei, în timp ce pe cealaltă faţă vor apărea simbolurile Angliei (trandafirul), Scoţiei (ciulinul), Ţării Galilor (narcisa) şi Irlandei de Nord (trifoiul).

Un număr de aproximativ 1,5 miliarde de noi piese de o liră vor fi fabricate în Ţara Galilor de Monetăria Regală, urmând a fi distribuite progresiv în băncile şi magazinele britanice în următoarele şase luni. În schimb, cei care deţin vechile monede de o liră nu le vor mai putea utiliza începând cu data de 15 octombrie 2017. Se estimează că aproximativ 400 de milioane de monede de o liră sunt păstrare în puşculiţele din Marea Britanie. AGERPRES