Guvernul britanic a decis să majoreze încă o dată taxa impusă băncilor, aceasta fiind cea de a a şasea majorare de la introducerea acestei taxe în 2011, dar va reduce impozitul pe companii, transmite Reuters.

În discursul său anual privind bugetul, ministrul britanic de finanţe George Osborne a declarat că obiectivul majorării este ca băncile să-şi aducă şi ele contribuţia şi totodată reflectă ‘riscurile pe care băncile le reprezintă la adresa sistemului financiar şi a economiei în general’. Ministerul de Finanţe britanic a informat că începând cu data de 1 ianuarie 2014 această taxă va creşte până la 0,142% din bilanţurile băncilor.

Până acum Marea Britanie nu a strâns fondurile la care se aştepta de pe urma acestei taxe, chiar dacă de la introducerea sa în 2011 taxa a fost majorată cu 80%, deoarece băncile au început să vândă din active pentru a-şi întări capitalul. La introducerea taxei pe bănci, guvernul britanic a anunţat că speră să strângă aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an în 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimărilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsability – OBR) taxa va genera în acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, după ce în anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.

Criticii susţin că taxa pe bănci prejudiciază poziţia de centru financiar a Londrei şi descurajează băncile să acorde credite într-un moment în care guvernul încearcă să crească fondurile aflate la dispoziţia IMM-urilor şi consumatorilor. ‘Acesta este un cost important pentru băncile care operează în Marea Britanie şi o publicitate negativă pentru competitivitatea Londrei ca centru financiar mondial, în special într-un moment în care concurează cu alte centre’, a declarat Matthew Barling de la firma PricewaterhouseCoopers.

Separat, Osborne a anunţat că impozitul pe companii va fi redus la 20% începând cu luna aprilie 2015, în condiţiile în care s-a stabilit deja să coboare până la 21% în 2014, în încercarea de stimula firmele să-şi crească investiţiile şi a crea noi locuri de muncă.

Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsability – OBR), economia britanică ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 0,6%, jumătate faţă de avansul de 1,2% preconizat în luna decembrie.

Sursa: Agerpres