Veste proastă pentru şoferii din România! O propunere legislativă care prevede amenzi usturătoare a fost adoptată tacit de Senat.

Atenţie maximă unde vă parcaţi maşina!

Mai exact, este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Prin aceasta, vor fi amendaţi şoferii care parchează pe trotuar, fără a lăsa un metru liber pentru circulaţia pietonilor.

După punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, se introduce un nou punct, punctul 231, care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”.

După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”, potrivit ZF.ro.

Amenzi usturătoare pentru şoferii care nu respectă această lege

Încadrarea faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare.

Sancţiunea pentru această încălcare a regulilor este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.

Clasele de amenzi sunt următoarele:

  • clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;
  • clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;
  • clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 1.305 și 2.900 de lei;
  • clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Cea de-a cincea clasă de amenzi vizează persoanele juridice.

Totuşi, această lege nu va intra prea curând în vigoare. Propunerea legislativă trebuie să treacă acum şi de Camera Deputaţilor, iar apoi va merge, spre promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis, pentru a fi, în final, publicată în Monitorul Oficial.