Poziţia democraţilor şi republicanilor rămâne divergentă în chestiunea bugetului şi după alegerile prezidenţiale, chiar dacă preşedintele Obama şi liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, se arată gata de compromis.

Obama a declarat la Casa Albă: "Nu mă cramponez de fiecare detaliu al planului meu. Sunt deschis pentru compromis. Sunt deschis pentru idei noi şi sunt convins că problemele noastre bugetare trebuie rezolvate. Dar nu voi sprijini nicio iniţiativă care nu este echilibrată." El a continuat: "Nu putem genera bunăstare doar prin măsuri de economisire. Dacă dorim cu adevărat o reducere a deficitului bugetar, atunci trebuie să cuplăm reducerile de cheltuieli cu majorarea impozitelor. Aceasta înseamnă că trebuie să le cerem celor bogaţi să plătească un impozit ceva mai mare."

Citiţi şi: Obama vrea să prelungească reducerile de taxe pentru clasa de mijloc

Majorarea impozitelor pretinse celor avuţi este însă strict respinsă de republicani. Imediat după comunicarea victoriei în alegeri a preşedintelui Obama, încă înainte ca acesta să-şi rostească primul discurs din cel de-al doilea mandat al său, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, a subliniat: "Majorarea taxelor ne va afecta capacitatea de a crea noi locuri de muncă, în contextul în care toţi spun că vor crearea unor noi locuri de muncă."
Totuşi, timpul presează. Prin majorarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor la fondurile de pensii, precum şi prin frânarea automată a cheltuielilor de la buget, economia SUA este ameninţată de o pierdere cifrată anul viitor la 800 de miliarde de dolari. Diminuarea cererii poate fi evitată doar printr-o înţelegere a responsabililor politici de la Washington. Dacă, însă, compromisul se va mai lăsa aşteptat, economia americană va traversa o nouă criză, cu efecte dintre cele mai grave asupra economiei globale.

Sursa: DW