În provincia canadiană New Brunswick o boală neurologică progresivă îi derutează pe experți de mai bine de doi ani și se pare că afectează un număr tot mai mare de tineri și provoacă un declin cognitiv rapid în rândul unora dintre cei afectați.

Numărul de cazuri este în creștere

Vorbind pentru The Guardian, un angajat de la Vitalité Health Network, una dintre cele două autorități de sănătate din provincie, a spus că aceste cazuri suspecte sunt în creștere și că tinerii, fără factori declanșatori anteriori de sănătate, dezvoltă o serie de simptome îngrijorătoare, inclusiv pierderea rapidă în greutate, insomnie, halucinații, dificultăți de gândire și mobilitate limitată.

Numărul oficial de cazuri investigate, 48, rămâne neschimbat de când a fost anunțat pentru prima dată la începutul primăverii anului 2021. Dar mai multe surse spun că grupul de persoane afectate ar putea ajunge acum până la 150, având în vedere un număr de cazuri care necesită o evaluare suplimentară.

„Sunt cu adevărat îngrijorat de aceste cazuri, deoarece par să evolueze foarte repede”, a spus sursa. „Sunt îngrijorat pentru ei și le datorăm o explicație.”

În același timp, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri în care două persoane aflate în contact strâns – dar fără legături genetice – au dezvoltat simptomele, sugerând că ar putea fi implicați factori de mediu.

Care ar fi cauza, de fapt?

Angajatul Vitalité, care a dorit să-și păstreze anonimatul pentru că nu erau autorizați să vorbească public de acest subiect și se temea de repercusiuni, a spus că a decis să prezinte situația din cauza preocupărilor tot mai mari cu privire la viteza cu care starea tinerilor s-a deteriorat.

„Aceasta nu este o boală din New Brunswick”, a spus angajatul. „Probabil suntem zona care trage semnalul de alarmă pentru că suntem în mare parte o regiune rurală și ne aflăm într-o zonă în care oamenii ar putea fi expuși la factorii de mediu.”

Dar, în ianuarie, provincia New Brunswick este de așteptat să anunțe că grupul de cazuri, făcut public pentru prima dată anul trecut, după ce un document a fost divulgat presei, este rezultatul unor diagnostice greșite, care au grupat în mod eronat boli care nu au legătură între ele.

Cu toate acestea, unii experții consideră că BMAA, o neurotoxină găsită în algele din întreaga provincie ar putea ajuta la explicarea acestor simptome variate. Într-un studiu, s-au găsit concentrații mari de BMAA în homar, iar recoltarea homarului este motorul economiei din regiunea New Brunswick.