Un război sângeros este pe cale să izbucnească. India a amenințat Pakistanul cu bomba atomică. Anunțul a fost făcut de către ministrul indian al apărării, Rajnath Singh. Acesta a amenințat că India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară, în contextul tensiunilor crescute cu Pakistanul în legătură cu regiunea Kashmir.

Ministrul s-a deplasat la Pokhran, locul în care India a efectuat cu succes teste nucleare în 1998 în timpul guvernării premierului Atal Vajpayee. „Pokhran este locul martor al hotărârii ferme (a lui Atal Vajpayee) de a face din India o putere nucleară şi rămâne în continuare puternic ataşată doctrinei de a ‘nu recurge prima’ la arma nucleară”, a scris Singh pe Twitter la finalul vizitei sale. „India a aderat strict la această doctrină. Ceea ce se va petrece în viitor va depinde de circumstanţe”, a avertizat el.

India se angajase în 1999 să nu recurgă prima la arma nucleară în caz de conflict. Dintre ţările vecine ale Indiei, China a adoptat aceeaşi doctrină, dar nu şi Pakistanul.

Tensiunile cu Pakistanul au crescut puternic după decizia guvernului premierului indian Narendra Modi de a revoca autonomia constituţională a părţii din Kashmir controlate de New Delhi şi pe care Islamabadul o revendică. Această decizie a fost condamnată de Islamabad.

Ministrul pakistanez pentru drepturile omului a reacţionat la declaraţiile lui Singh printr-un mesaj pe Twitter în care a spus că India „ar trebui să se oprească de a minţi”. Aderarea Indiei la doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară „a luat sfârşit în 4 ianuarie 2003, când guvernul indian a declarat că va utiliza arme nucleare în faţa oricărui atac (chiar chimic sau biologic) împotriva Indiei sau a forţelor indiene oriunde ar fi”.

Vipin Narang, profesor la prestigiosul Institut de tehnologie din Massachusetts (MIT), a apreciat pe Twitter că Singh este cel mai înalt responsabil indian care a avertizat că India ar putea să nu se simtă legată la nesfârşit şi în manieră absolută de doctrina de a nu utiliza prima arma nucleară.

O revizuire a acestei doctrine figurase în 2014 în programul electoral al Partidului naţionalist hindus BJP, aflat la putere. Dar candidatul Modi asigurase totuşi că dacă va accede la putere, nu o va schimba.