Se spune că oamenii care mănâncă multe legume, pește, fructe, nuci și cereale sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Experții care au analizat dietele a 90.000 de oameni au descoperit că, dacă includ o lingură din acest produs miraculos în dietă, și-au redus șansele de moarte prematură.

Voluntarii au fost întrebați despre aportul lor alimentar, la fiecare patru ani, inclusiv despre utilizarea uleiului de măsline, pentru a se afla dacă îl foloseau pentru sosuri la salată, ca adaos în mâncare sau la coacere și prăjire.

Studiul a durat 28 de ani, timp în care 36.856 de oameni au murit, potrivit The Sun.

Scădere cu 19% a deceselor provocate de bolile de inimă

Autorii studiului au descoperit însă că persoanele care consumau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut cu 19% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc.

De asemenea, s-a observat o scădere cu 19% a deceselor provocate de bolile de inimă și o scădere cu 17% a riscului de deces din cauza cancerului.

29% mai puține șanse de a muri din cauza Alzheimer

În comparație cu oamenii care nu au consumat niciodată sau foarte rar ulei de măsline, cei care au ales să introducă acest ulei în dieta lor au avut cu 18% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor respiratorii.

De asemenea, au avut cu 29% mai puține șanse de a muri din cauza unor maladii precum Alzheimer.

Una dintre cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate

Dr Marta Guasch-Ferré, autoarea principală a studiului publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a declarat: „Descoperirile noastre sprijină recomandările alimentare actuale pentru a crește aportul de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale nesaturate. Oamenii ar trebui să înlocuiască anumite grăsimi, cum ar fi margarina și untul, cu ulei de măsline pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Uleiul de măsline este una dintre cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate, considerate cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare. 100 de grame de ulei de măsline au 884 calorii. Din totalul grăsimilor conținute de acest ulei, 73% sunt grăsimi mononesaturate (acizi grași Omega 9), 14% sunt grăsimi saturate și 11% grăsimi polinesaturate (acizii grasi Omega 3 și Omega 6).

Uleiul de măsline mai conține și sodiu, potasiu, calciu, Vitamina E, Vitamina K șia antioxidanți (luteină, flavonoide).