Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din România au în evidenţă peste 17.000 de clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, din care mai bine de un sfert aparţin de şcoli şi spitale. Totuşi, doar una din trei solicitări de autorizare se finalizează cu acceptul pompierilor, iar, la nivelul Bucureştiului, inspectorii responsabili cu autorizarea ar fi trebuit să rezolve în fiecare zi cel puţin un dosar pentru a da curs tuturor cererilor din 2017.

În România au avut loc peste 31.000 de incendii în locuințe care au afectat aproximativ 350 de persoane, conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Cele mai multe incidente au avut loc în București (2.350 de cazuri), iar numărul incendiilor a fost în creștere în 2017 cu 3,75% față de 2016, în ciuda ritmului tot mai intens de realizare a construcțiilor noi.

Citiţi şi Capcanele morţii în care intră zilnic sute de mii de români

Uniunea Europeană a revizuit în 2018 Directiva pentru Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD), care menționează pentru prima dată că trebuie să se țină cont și de siguranța la foc a clădirilor, pe lângă obiectivele de decarbonizare pentru 2050.

„Siguranța la incendiu a clădirilor înseamnă, în primul rând, protejarea vieților oamenilor, în condițiile în care ne petrecem 90% din timp în interiorul imobilelor. Nu ne putem imagina că o să fim una dintre cele 70.000 de persoane care sunt spitalizate în fiecare an, în Europa, din cauza incendiilor. De aceea, este important să ne putem baza pe un cadru legislativ actualizat și pe respectarea unor norme stricte în construcții care să ne protejeze de orice situație, inclusiv de declanșarea unui incendiu”, a declarat Dorin Beu, coordonatorul Coaliției pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor.

În Europa au loc în fiecare an cel puțin 5.000 de incendii în fiecare zi, care afectează anual aproximativ 70.000 de oameni internați în spitale cu răni cauzate de foc, potrivit organizației Fire Safe Europe. Acestea aduc pierderi care reprezintă 1% din PIB în țările avansate, 126 de miliarde de euro fiind înghițiți de de pagubele produse de incendii. Mai mult, la nivel global, 30% dintre victime incendiilor sunt copii, ceea ce afectează viitorul comunităților respective.

Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor este o organizație fondată de Romania Green Building Council, EfDEN și EASA Romania, iar partenerul său extern este FireSafe Europe, cea mai importantă organizație de profil la nivel european.