Inspecția Muncii a intrat pe fir! Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 9,84 milioane de lei

În timpul controalelor respective au fost depistate 426 de persoane, care desfăşurau muncă nedeclarată, fiind aplicate 3.350 de avertismente. Totodată, au fost dispuse 7.158 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 14 – 26 iunie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 913 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 154.500 lei. Așadar, din 1.971 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 540 şi s-au dispus 1.048 de măsuri de remediere a neconformităţilor, informează Inspecția Muncii.

Informațiile transmise de Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat

„Reiterez ceea ce am anunţat săptămâna trecută în privinţa acţiunilor de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spaţii deschise şi în care se desfăşoară activităţi care presupun efort fizic intens şi în cadrul cărora se va verifica respectarea prevederilor OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Pe lângă asigurarea condiţiilor minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, cum ar fi: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus şi alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecţie, reducerea duratei zilei de muncă sau eşalonarea zilei de lucru pe două perioade, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să mai ia şi următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Sursă foto: Dreamstime