Se dau amenzi uriașe pentru cei care fac acest lucru! Suma poate ajunge până la 10.000 de lei

Vremea din ultima perioadă a fost foarte caldă, iar meteorologii prevăd că vom avea parte de temperaturi caniculare și pe viitor. În acest context, ANSVSA a decis ca șoferii care își vor lăsa câinii în mașină pe aceste temperaturi să primească amenzi. Cei care sunt surprinși lăsându-și câinele în mașină în timp ce sunt la supermarket sau la mall pot primi o amendă care începe de la 1.000 de lei și poate ajunge la 10.000 de lei.

Fermierii și ceilalți proprietari de animale nu scapă din ei de ANSVSA. Potrivit instituției, pășunatul și muncile agricole cu animale sunt strict interzise în perioadele caniculare, între orele 11:00 și 19:00. ANSVSA a trage atenția că proprietarii de animale trebuie să aibă în vedere asigurarea unui adăpost pentru animele pentru ca acestea să fie protejate de razele soarelui. În plus, animalelor trebuie să li se ofere cantități sufciente de apă și furaje, notează bihon.ro.

Mai mult decât atât, este important ca fermierii și ceilalți proprietari de animale să verifice buna funcționare a echipamentului de adăpare, de furaje și a sistemelor de ventilație. Ei trebuie să verifice și desponibilitatea echipamentelor de rezervă, cele mai importante fiind sistemul de ventilație și generatoarele de energie electrică.

Ce trebuie să respecte proprietarii de animale

ANSVSA spune că, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune nu pot fi exploatate între orele 12:00 și 18:00, dacă temperatura la umbră trece de 25 de grade Celsius. În cazul în care starea se sănătate sau comportamentul animalului se schimbă brusc, proprietararul are obligația să anunțe de urgență medicul veterinar. Animalele ținute afară trebuie să le fie asigurate umbrare și jghiaburi cu apă potabilă.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.
Referitor la transportatorii de animale, ANSVSA aminteşte că aceştia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii.

Totodată, înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului.

Câtă apă trebuie să primească animalele

ANSVSA informează că este important ca proprietarii de animale să aibă în vedere  necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, astfel:

  • vaci de lapte – 38-52 litri/zi
  • bovine – 38 litri/zi
  • cabaline – 20-45 litri/zi
  • porcine – 4-11.5 litri/zi
  • ovine – 6 litri/zi
  • păsări de curte – 0.5 litri/zi

Sursă foto: Dreamstime