O fostă directoare a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ, Delia Negură, a fost cercetată de Agenţia Naţională de Integritate şi va trebui să dea explicaţii procurorilor după ce a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ.

Inspectorii de integritate consideră că ar fi elemente privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută de articolul 301 Cod penal.

Într-un comunicat emis astăzi, 10 mai 2021, Agenţia Naţională de Integritate arată că persoana în cauză, care avea calitatea de funcţionar public şi de conducător al organului de executare, ar fi semnat o serie de documente în cazul unei societăţi la care soţul era administrator şi asociat unic.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NEGURĂ DELIA RODICA a infracțiunii de „conflict de interese” (text în vigoare până la 28 iulie 2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, prin semnarea în calitate de conducător al organului de executare, a documentelor care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită (constând în vânzarea la licitație a unor bunuri imobile) a societății comerciale al cărei administrator și asociat unic este soțul persoanei evaluate, a existat un interes de natură patrimonială pentru acesta.

De asemenea, la data de 02 mai 2017, în calitate de conducător al organului de executare, NEGURĂ RODICA DELIA a semnat procesul-verbal privind eliberarea sumei rezultată din executarea silită, conform căruia, în temeiul prevederilor art. 259 din Legea nr. 207/2015), s-a procedat la distribuirea sumei de 54.007 lei (rezultată din vânzarea bunurilor scoase la licitație) pentru stingerea obligațiilor datorate de către societatea comercială al cărei administrator și asociat unic este soțul persoanei evaluate.”, se arată în comunicat.

Ce pedeapsă riscă fosta directoare a Fiscului?

Potrivit art. 301 din Codul Penal: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Sursa foto: Dreamstime