Studiile clinice de fază I – realizate în luna septembrie a anului trecut – au implicat 44 de voluntari, în timp ce un studiu clinic de fază II a început pe 17 octombrie, fiind implicați 200 de voluntari. 

Primul caz de coronavirus a fost confirmat, în Kazahstan, în luna martie 2020.

Pe data de 23 martie au fost prelevate probe de la pacienții infectați și au fost studiate proprietățile biologice, fiind izolat un virus identificat ca COVID-19, a transmis Ministerul Kazah al Educației și Științei într-un comunicat de presă.

QazVac sau QazCovid-In reprezintă o platformă tehnologică destul de cunoscută, transmit specialiștii Institutului kazah de cercetare a biosecurității. 

”Aceasta este o procedură tehnologică clasică, care produce masa biologică a agentului cauzal al infecției cu coronavirus, fiind inactivată – adică ucisă prin metode chimice și apoi supusă unei evaluări serioase folosind metode cromatografice”

3000 de persoane s-au oferit ca voluntari și au fost vaccinate cu vaccinul QazCovid-in în orașele Almaty și Taraz

Lespek Kutumbetov, unul dintre specialiștii care au lucrat la dezvoltarea vaccinului QazVac, a declarat că vaccinul poate fi depozitat într-un frigider normal, ”de uz casnic”, între 2-8 grade Celsius. 

”Acest vaccin a fost dezvoltat de institutul nostru. Există 10 flacoane în cutie, care reprezintă 10 doze. Fiecare flacon conține o doză. Flaconul conține o jumătate de mililitru de vaccin sau 10 picături. Trebuie agitat bine înainte de utilizare. Același flacon este utilizat pentru a injecta a doua componentă, 21 de zile mai târziu. Vaccinul este depozitat într-un frigider normal de uz casnic, la două până la opt grade Celsius. Nu poate fi înghețat și poate fi depozitat timp de un an”, a spus Kutumbetov.

Pe 19 decembrie 2020, Ministerul Sănătății din Kazahstan a acordat permisiunea pentru studiile clinice de fază III. 3000 de persoane s-au oferit ca voluntari și au fost vaccinate cu vaccinul QazCovid-In în orașele Almaty și Taraz, nefiind raportate efecte secundare severe. 

Ministrul Sănătății din Kazahstan, Alexey Tsoi, vaccinat cu QazVac

Pe 26 aprilie, chiar ministrul Sănătății din Kazahstan – Alexey Tsoi – a fost vaccinat cu vaccinul QazCovid-In (QazVac) la Policlinica nr. 9 din Nur-Sultan.

Înainte de vaccinare, medicul a declarat, la rândul său, că vaccinul QazVac produs în Kazahstan ”este un vaccin cu două doze și o sticlă concepută pentru o singură persoană. În plus, vaccinul intern nu necesită îngheț, este depozitat la o temperatură de plus 2 până la 8 grade”.

Faza a treia a studiilor clinice va fi finalizată pe data de 9 iulie 2021

Până pe data de 9 iulie – transmit specialiștii din Kazahstan – va fi finalizată faza a treia a studiilor clinice pentru vaccinul QazCovid-In (QazVac), nu mai puțin de 3.000 de voluntari făcând parte din acest studiu.

”Data exactă a finalizării celei de-a treia faze a studiilor clinice este 9 iulie 2021. După aceea, va fi mult de lucru pentru procesarea datelor obținute de la 3.000 de voluntari, ceea ce va dura aproximativ 20 de zile calendaristice. După aceea, raportul nostru va fi transmis Ministerului Sănătății pentru examinare aprofundată, în conformitate cu reglementările în vigoare”, a declarat șeful Institutului de Cercetare, Kunsulu Zakarya.

Kazahstanul, una dintre primele zece țări din lume care a lansat producția de vaccinuri

Kazahstanul este una dintre primele zece țări din lume care a lansat producția de vaccinuri și a intrat în primele cinci țări care au stăpânit independent ciclul complet de producție a vaccinurilor – de la dezvoltare până la aplicare.

Astăzi, fiecare al douăzecelea cetățean al Kazahstanului a fost deja vaccinat și, pentru a asigura vaccinarea în masă a populației, primul lot de vaccin din Kazahstan împotriva COVID-19 QazCovid-In (QazVac) a fost lansat pe baza Institutului de Cercetare pentru Probleme de Siguranță Biologică.

Livrarea primului lot de vaccin intern către centrele distribuitorului unic ”SK-Pharmacy” – 50 de mii de doze – a fost efectuată pe 23 aprilie.