Manager cu experienţă de peste 15 ani în industria de profil, Dana Petcu a preluat, în octombrie 2010, conducerea filialei locale a Christian Dior Perfumes. Astăzi, conduce o companie care vinde produse de lux – parfumerie (60%), machiaj (30%), îngrijire a pielii – de aproape 3 milioane de euro. Şi ca orice alt domeniu, și industria frumuseţii  își are regulile ei de business: iată care sunt cele mai importante, în opinia Country Managerului Dior:

  Care sunt legile de business ale Danei Petcu?

1. Fii cea mai etică persoană pe care o cunoşti!
2. Nu contează funcţia pe care o deții!
3. Cuvintele noastre pot inspira sau pot distruge. Trebuie alese cu atenţie!
4. Citeşte reviste pe care nu le citeşti de obicei. Stai de vorbă cu oameni cu care în general nu vorbeşti. Mergi în locuri pe care în mod normal nu le vizitezi. Evadează din zona de confort – astfel vei fi în pas cu noutăţile.
5. Fii recunoscător pentru întâmplările inopinante din viaţa ta. În acestea constă evoluţia şi excelenţa unei persoane.  

   Paşi mici și șovăielnici? Sau mari și îndrăzneți?

De multe ori nu poți conta doar pe tine sau pe echipă. Eu cred că mediul extern este cel care dictează, astfel că un element important este anticiparea unor tendinţe. Aici e importantă încrederea în evaluarea realităţii, realitate care diferă de la zi la zi, de la un individ la altul. Folosesc ambele strategii în funcţie de situaţie, dar sunt bucuroasă că fac parte dintr-o companie şi grup în care creativitatea şi spiritul antreprenorial sunt valori importante, nu doar declarative, aşa că îndrăznim adesea.

  Competiţia este apanajul progresului?

Competiţia este întotdeauna benefică, iar industria noastră este foarte activă şi cu o bază sănătoasă, în sensul că toate mărcile sunt prezente pe piaţă. Diferenţa o face mesajul către consumator.

  Cât de important este networkingul?

Este important în orice industrie, dar şi mai importantă este promisiunea respectată, relaţionarea cu scopul de a împărtăşi/a ajuta. O fac cu plăcere şi, în general, este a doua mea natură să fiu utilă celor din jur, indiferent că sunt prieteni sau parteneri de business.

  Dintr-o zi, câte ore sunt dedicate afacerii?

Aparent, orele dedicate jobului sunt în intervalul orar 9-18, totuşi, în discuţii şi chiar şi în întâlniri amicale, sunt un foarte bun ambasador. Activez într-o industrie cu atât de multe poveşti, o industrie cu patru colecţii pe an, un volum al noutăţilor impresionant, aşadar, interesul este crescut mai ales pentru audienţa feminină. Sunt foarte disciplinată cu timpul, ajung la birou în jur de 8:30 – 9:00 dimineaţa, am una – două  întâlniri externe pe zi (încerc să le limitez la două), la micul dejun, prânz sau chiar la birou, citesc presa economică, ştiri, trec în revistă cu colegii diverse evenimente, vizitez singură sau cu ei magazine, ca spirit sunt „hands on“, cu multe activităţi operaţionale. În general, nu vreau să demolez mitul cum că doar miros parfumuri şi mă machiez, dar, fiind vorba de o activitate de distribuţie, temele zilnice se referă la stocuri, logistică, formare/pregătire, merchandising, promovare (media, PR), muncă în echipă şi multe alte aspecte ce ţin de administrarea unei companii.

  Dependentă de cosmetice?

100%. Şi este o rutină, nu o obligaţie. Aloc timp şi atenţie îngrijirii tenului, iar pentru machiaj împart produsele în cele de testat şi cele de uz zilnic. Ador fondul de ten Forever Dior, de ceva vreme folosesc chiar o nuanţă mai închisă pentru un uşor efect de bronzare, iar fardul de obraz este produsul nelipsit din geantă (aş fi în stare să renunţ la telefon dacă nu încape, dar niciodată la fard de obraz şi ruj).

  Ce defineşte succesul unei femei în carieră?

Cred cu tărie că elementul esenţial în business este etica; inteligenţa sau orice altă calitate trece pe un loc inferior. În orice companie aş iniţia traininguri pe subiectul etică la acelaşi nivel la care se fac traininguri de produse; e alarmant să aud/văd că mediul de business acceptă un soi de performanţă cu preţul eticii… pe termen lung, devine toxic.