O familie care câştigă lunar două salarii medii pe economie are acces la o locuinţă în suprafaţă de doar 46 mp, în condiţiile în care preţul mediu pe metru pătrat de apartament la nivel naţional este de 1.230 de euro, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net pe ţară este de 1.359 de lei, adică circa 315 euro.

„În cazul unei familii de două persoane, cu venituri medii, se presupune că unul dintre salarii poate merge pe rata la bancă. Astfel, dacă plăteşti o rată de 315 euro lunar, ajungi să dai la bancă în 30 de ani, 113.400 de euro. Ţinând cont de faptul că banii plătiţi la bancă sunt dublul valorii contractate, rezultă că împrumutul este de circa 56.700 euro“, au declarat autorii indicelui imobiliare.ro.

Luând în calcul că preţul mediu pe metru pătrat de apartament la nivel naţional, stabilit de indice, este de 1.230 de euro, rezultă că la un credit de 56.700 de euro se poate achiziţia un apartament de maxim 46 de mp.

Garsoniera, singura soluţie

Potrivit analizei, suprafaţa medie, la nivel naţional, a unui apartament cu o cameră este de 34 mp, a unuia cu două camere de 53 mp, la trei camere media este de 71 mp, iar la cele cu patru camere suprafaţa medie ajunge la 90 mp.

Ponderea apartamentelor cu o cameră în numărul total al ofertelor postate pe site-ul imobiliare.ro este de 19%, a celor cu două camere de 43%, a celor cu trei camere 31%, iar a celor cu patru camere de 7%.

În aceste condiţii, familia cu venituri medii are o ofertă mică de garsoniere, singura categorie pe care o poate viza la banii pe care îi câştigă.

Citeşte şi Indicele imobiliare.ro: Apartamentele s-au ieftinit cu 33%, în ultimul an, în marile oraşe