Conform companiei Google, sistemul de răcire funcţionează pe baza unor recomandări venite din partea AI-ului, nu din partea factorului uman, rezultatul fiind o reducere a consumului de energie electrică cu până la 30%, scrie Știripesurse.ro.

Echipamentele AI fac recomandările în baza unor informaţii pe care le colectează o dată la fiecare cinci minute cu ajutorul câtorva mii de senzori. În baza informaţiilor, AI anticipează ce măsuri sunt necesare procesului de răcire şi, ulterior, trimite recomandările unui sistem local de control, care le analizează şi ulterior le aplică.

Toate recomandările AI sunt, însă, făcute astfel încât consumul de energie electrică să fie cât mai redus şi astfel încât să fie îndeplinite o serie de cerinţe legate de siguranţă.

Centrele de stocare a datelor ale companiei Google sunt compuse din mii de servere ce găzduiesc servicii precum YouTube to mp3, Gmail sau Google Search. În ceea ce priveşte AI-ul care coordonează operaţiunile de răcire, acesta a fost dezvoltat împreună cu compania DeepMind şi a fost anunţat pentru prima dată în 2016.