După un 2018 cu rezultate excepționale, în care a realizat un profit de 189 milioane euro, cu aproape 80% mai mult față de 2017, Raiffeisen Bank se vede în situația de a-și anula o mare parte din investiții, ca urmare a OUG 114.

”Va trebui să reevaluăm România. Cu puțin înainte de sfârșitul anului 2018, o serie de măsuri fiscale au fost adoptate prin Ordonanță de Urgență în România, măsuri care includ, printre altele, o nouă taxă bancară. Aceste evoluții sunt monitorizate în permanență de Consiliul de administrație și de Consiliul de supraveghere”, a declarat președintele executiv Raiffeisen Bank International, Johann Strobl într-un interviu publicat în Raportul anual al băncii.

Problemele apar pentru Raiffeisen întrucât angajații din România au trimis la Viena bugetul pe anul 2019 înainte de adoptarea OUG 114. Odată cu apariția noii taxe, toate planurile pentru anul în curs trebuie refăcute.

În România, activele Raiffeisen Bank au crescut cu 11%, în vreme ce creditele acordate clienților au crescut cu 19%. Astfel, Raiffeisen România a acordat în 2018 împrumuturi ăn valoare totală de 26.73 de miliarde lei.

Evoluția pozitivă a băncii se datorează creșterii cotei de piață pentru credite și unui ritm susținut și echilibrat de creștere organică pe principalele segmente de clienți și produse.
„Întotdeauna am spus că succesul nu vine imediat și nici dintr-odată. Rezultatele excepționale de astăzi au în spate ani de eforturi, de încercări, de eșecuri și de reușite. 2018 este anul cu cele mai bune rezultate ale băncii de până acum, iar acest lucru se transpune în faptul că suntem un finanțator responsabil al economiei românești, creditele acordate clienților se apropie de 6 miliarde de euro, avem aproximativ 5.000 de salariați și suntem unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat” a spus Steven van Groningen, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank.