Şansele ca guvernul să-şi mai ţină promisiunea de a micşora taxa pe stâlp  (supranumele impozitului pe construcţii speciale) de la 1,5% la 1% din valoarea patrimoniului firmei sunt nule, consideră Gabriel Sincu, Director Taxe, E&Y. În opinia sa, dificultăţile bugetare exclud orice relaxare fiscală, cu atît mai mult cu cât taxa pe stâlp a adus statului circa 2 miliarde de lei în acest an şi este o sursă sigură de venit, având în vedere că plătitorii sunt, în general, marile companii care îşi onorează obligaţiile fiscale.

Impozitul pe construcţii speciale afectează, mai ales, companii care au active valoroase. Plata anuală a taxei de 1,5% din valoarea construcției creşte foarte mult costurile pentru o nouă investiţie, chiar dublând-o în unele cazuri, în funcţie de durata de funcţionare a acesteia care poate ajunge la zeci de ani.

OMV Petrom, Nuclearelectrica şi alte companii au sistat sau au modificat planurile de investiţii din cauza taxei pe stâlp. Analiştii au arătat că acest impozit, alături de supraaccizarea carburanţilor şi tăierea masivă a banilor de la buget pentru investiţii publice au tras în jos economia în 2014.

Despre impactul taxei pe stâlp, Capital a scris în detaliu aici: