Specialiștii atrag atenția că  frica părinților de infecțiile cu coronavirus și întârzie vaccinarea copiilor, este de rău augur. Un inamic de temut este rujeola, o boală extrem de periculoasă, care din 2016 până acum a ucis 64 de persoane.

Atenție la vârsta de vaccinare

Vaccinurile pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită și tuse convulsivă trebuie făcute atunci când copiii împlinesc un an și a doua oară, la 4-5 ani. UNICEF atrage atenția că 17 milioane de copii din 37 de țări sunt în pericol să nu se vaccineze în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. 24 de țări au decis deja amânarea vaccinurilor. OMS își exprimă îngrijorarea față de această problemă și transmite că se poate amâna vaccinarea, dar numai acolo unde nu e focar de boală, ceea ce nu este cazul României.

O epidemie uitată

Medicii spun că rujeola este „epidemia uitată” a României. Din 2016 și până acum s-au înregistrat 20.000 de cazuri și 64 de decese. De la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere a cazurilor. Doar din 27 aprilie până în 1 mai au fost înregistrate 119 noi cazuri. Sunt focare la Suceava, la Iași, la Cluj și la Neamț.

Cu precauție

Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că nu trebuie să se oprească vaccinarea, dar că trebuie să se ia măsuri de precauție – telefoane de triaj și programări, ca să se evite aglomerearea la medic. De asemenea, părinții și copiii trebuie să poarte măști. Medicii atrag atenția că, dacă nu e făcut la timp, vaccinul împotriva rujeolei s-ar putea să nu-și mai facă efectul.